Internacional 04/06/2020

L'Iran allibera un nord-americà empresonat des de feia dos anys

Washington també deixa en llibertat un metge iranià amb doble nacionalitat

Ara
2 min
Michael White, a l'esquerra, en el moment d'arribar a l'aeroport de Zuric

BarcelonaEl veterà de l’Armada nord-americana Michael White, que feia dos anys que estava a la presó a l’Iran, ha estat alliberat aquest dijous i autoritzat a abandonar el país. De fet, el mateix president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat a través de Twitter que White és a bord d’un avió de camí a casa. L’home havia estat condemnat per suposat espionatge. Per la seva banda, Washington ha deixat en llibertat el metge Majid Taheri, que té doble nacionalitat, iraniana i nord-americana, i havia estat condemnat a 16 mesos de presó per violar les sancions nord-americanes contra l’Iran. Tot plegat sembla un intercanvi de presoners, però tant Washington com Teheran ho han rebutjat.

White, que va ser detingut a la ciutat iraniana de Mashhad, a l’est del país, quan visitava la seva xicota, es va beneficiar el març passat d'un permís penitenciari per motius de salut arran de la pandèmia del coronavirus. Amb tot, continuava a l’Iran.

Segons ha informat a Twitter el president nord-americà, el veterà de l'Armada ha abandonat l'Iran en un avió de Suïssa, país que ha intervingut en l'alliberament i que representa els interessos dels Estats Units a Teheran a causa de l'absència de relacions diplomàtiques entre tots dos països. "Em complau anunciar que el veterà de l'Armada, Michael White, que va estar detingut per l'Iran durant 683 dies, és en un avió suís que acaba d'abandonar l'espai aeri iranià. Esperem que sigui a casa amb la seva família als Estats Units molt aviat", ha piulat Trump.

Pel que fa a Taheri, un metge que residia als Estats Units des de feia dècades i que tenia la doble nacionalitat, complia una condemna de 16 mesos de presó per violar les sancions nord-americanes contra l'Iran. "Satisfet que el doctor Majid Taheri i el senyor White aviat s'uniran amb les seves famílies", ha escrit a Twitter el ministre iranià d'Exteriors, Mohammad Yavad Zarif, que ha anunciat d’aquesta manera l’alliberament de Taheri. També ha recordat que hi ha molts altres iranians que continuen entre reixes als Estats Units. "No fa falta seleccionar. Els ostatges iranians detinguts als Estats Units han de tornar a casa", ha escrit.

La majoria dels iranians detinguts als Estats Units estan acusats de violar les sancions contra el país persa, mentre que els nord-americans que són entre reixes a l'Iran acostumen a ser condemnats per espionatge.

stats