Iran
Internacional 08/01/2012

Iran anuncia que obrirà una planta d'enriquiment d'urani "en un futur proper"

La mesura podria augmentar encara més la tensió entre l'estat islàmic i Occident per les ambicions nuclears de Teheran. Els Estats Units i els seus aliats diuen que l'Iran intenta construir bombes però el règim insisteix que el seu programa nuclear està destinat a generar energia.

Agències
1 min

TeheranIran ha anunciat aquest diumenge que "en un futur proper" posarà en funcionament una planta subterrània d'enriquiment d'urani, segons ha anunciat un alt funcionari citat per mitjans iranians.

La mesura podria augmentar encara més la tensió entre l'Estat islàmic i Occident per les ambicions nuclears de Teheran.

Iran ha dit durant mesos que s'està preparant per enriquir urani a Fordow, un espai protegit a l'interior d'una muntanya a prop de la ciutat santa xiïta de Qom, al centre de l'Iran, descobert per agències d'intel·ligència fa dos anys. Els Estats Units i els seus aliats diuen que Teheran intenta construir bombes però el règim insisteix que el seu programa nuclear està destinat a generar energia.

La inauguració de la planta pot bloquejar les noves converses nuclears amb les grans potències per resoldre la disputa nuclear amb Iran mitjançant la diplomàcia. Iran ha fet una crida per mantenir converses sobre el seu programa nuclear amb els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU i Alemanya, que han estat aturades durant un any.

Els diplomàtics diuen que aquest enriquiment d'alt grau a Fordow té com a objectiu protegir un país contra qualsevol atac enemic i augmentar la capacitat de producció. Els Estats Units i Israel, enemics de Teheran, no han descartat atacs contra l'estat islàmic si la diplomàcia no aconsegueix resoldre la disputa.

Iran ha estat objectiu de sancions econòmiques pel seu programa nuclear i la Unió Europea no descarta un embargament de petroli.

stats