Iran
Internacional 03/03/2012

Les eleccions legislatives a l'Iran debiliten Ahmadinejad

Els resultats provisionals apunten a una victòria dels opositors al president. La setmana vinent, el mandatari s'haurà d'enfrontar a les preguntes compromeses dels diputats

Efe
1 min
Una dona introdueix el seu vot a les urnes durant la jornada d'eleccions parlamentaries / EFE

TeheranEls resultats provisionals de les eleccions legislatives celebrades divendres a l'Iran apunten a una victòria dels radicals islàmics lleials al líder suprem del país, l'aiatol·là Ali Khamenei. Aquest resultat debilita el president, Mahmud Ahmadinejad, i li complica el seu últim any al càrrec.

Segons el ministeri de l'Interior iranià, la participació als comicis ha estat del 64,2%, bastant més elevada del previst, fet que el règim interpreta com un suport a la seva postura davant el conflicte amb Occident.

Ahmadinejad ha mantingut diferències amb la majoria del Parlament i especialment amb Khamenei, qui el va desqualificar a l'abril per retornar el càrrec al ministre d'Intel·ligència, a qui ell mateix havia destituït. Si no es retira la convocatòria, el president haurà d'enfrontar-se la setmana vinent a una sessió de preguntes al Parlament. Els diputats qüestionaran Ahmadinejad sobre les presumptes irregularitats del seu govern i per casos de corrupció, fet inèdit en els 33 anys d'història de la República Islàmica.

En aquesta situació de poder per part del líder Khamenei i els diputats més radicals islàmics, crítics amb Ahmadinejad, és d'esperar que en les pròximes presidencials del 2013, el candidat del sistema a ocupar el càrrec sigui proper a Khamanei i no algú proposat pel president.

El ministre de l'Interior, Mustafà Mohamad Nyar, ha confirmat que els resultats definitius –de moment s'han escrutat un 85% dels vots– de les regions petites es coneixeran diumenge, mentre que els de les grans no se sabran fins dilluns.

stats