Internacional 04/09/2019

L'Iran deixa en llibertat la tripulació del petrolier britànic retingut a l'estret d'Ormuz

La immobilització del vaixell va desencadenar una crisi diplomàtica entre Teheran i Londres

Efe
2 min
El petrolier iranià 'Adrian Darya 1', que va ser immobilitzat per les autoritats britàniques.

TeheranLes autoritats iranianes han anunciat aquest dimecres que han deixat en llibertat els set membres de la tripulació del petrolier de bandera britànica 'Stena Impero', capturat a l'estret d'Ormuz el juliol passat. El portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Abbas Musavi, ha explicat que alguns dels tripulants han estat alliberats i se'ls ha permès abandonar el vaixell, que és al port de Bandar Abbas, al sud-est de l'Iran.

La captura del 'Stena Impero' i els seus 23 mariners per part de la Guàrdia Revolucionària iraniana va generar una crisi diplomàtica entre l'Iran i el Regne Unit, a més d'un augment de la tensió al golf Pèrsic. Musavi també ha detallat que la decisió s'ha pres després de revisar l'estat consular i els permisos individuals de cada membre de la tripulació, i també per raons humanitàries, segons informa l'agència semioficial iraniana Mehr.

"No tenim cap problema amb la tripulació i el capità del vaixell. El vaixell va ser retingut per haver violat la llei i, en conseqüència, és natural detenir la tripulació", ha explicat el portaveu d'Exteriors, que no ha detallat la nacionalitat dels mariners alliberats. La tripulació de l''Stena Impero', però, està formada per 18 indis, tres russos, un filipí i un letó.

Les autoritats iranianes van justificar la captura del petrolier el passat 19 de juliol assegurant que el vaixell havia violat les normes de navegació a l'estret d'Ormuz, un supòsit que tant Londres com la naviliera neguen. La detenció també tenia, però, un rerefons polític, ja que va tenir lloc pocs dies després que les autoritats britàniques de Gibraltar immobilitzessin el petrolier iranià 'Grace 1' a principis de juliol per suposadament transportar petroli a Síria, país que es troba subjecte a sancions europees.

El 'Grace 1' –que ara ha estat rebatejat amb el nom d''Adrian Darya 1'– va ser alliberat finalment a l'agost, tot i que els Estats Units van intentar impedir-ho i van sancionar el petrolier i el seu capità. Les últimes notícies sobre l''Adrian Darya 1' indiquen que el seu microxip ha deixat d'emetre senyal en el seu camí a Síria, malgrat que les autoritats iranianes van negar que aquest fos el seu destí. Aquest dimecres, a més, els Estats Units ha anunciat que han ofert una recompensa de fins a 15 milions de dòlars al capità del petrolier 'Adrian Darya 1' si porta el vaixell a qualsevol país que estigui disposat a retenir-lo.

El departament d'Estat nord-americà promet aquesta mateixa recompensa per a qualsevol "informació que permeti entorpir els mecanismes pels quals es financen els Guardians de la Revolució iraniana i les seves branques", segons ha indicat en un comunicat. "Això inclou buscar informació sobre la venda il·lícita de petroli per part dels Guardians de la Revolució, inclosa la que es fa amb petroliers com l''Adrian Darya 1", diu també l'escrit.

stats