Internacional 07/05/2018

Els islamistes s'imposen en una Tunísia abstencionista

Els grups independents sumen un terç dels sufragis en les primeres municipals lliures

Ricard G. Samaranch
2 min
Simpatitzants d'Ennahda celebrant la victòria a les eleccions municipals als carrers de Tunis

TunisEl partit islamista moderat Ennahda s'ha imposat a les primeres eleccions municipals lliures de la història de Tunísia, d'acord amb les informacions preliminars proporcionades per la Junta Electoral. Tanmateix, el veritable guanyador dels comicis, que només van registrar algunes petites infraccions, va ser l'abstenció. Només un 33,7% dels 5,3 milions d'electors registrats han acudit a la cita amb les urnes. Si es té en compte que el cens supera els 8 milions de ciutadans amb dret de vot, la taxa de participació real se situa al voltant del 20%, més de la meitat de la xifra de les eleccions legislatives del 2014.

L'enorme abstenció, juntament amb l'excel·lent resultat de les llistes locals independents, que ha aplegat prop d'un 30% dels sufragis, representa una sonora bufetada a la classe política tradicional. “Aquests anys els polítics s'han dedicat a fer promeses que després no han complert: la gent, i sobretot els joves, ha perdut la confiança en tota la classe política”, comentava diumenge l'Anís, observador d'una associació de la societat civil en un col·legi electoral buit. Les eleccions de diumenge, penúltima etapa de la transició, es van celebrar més de set anys després de la revolució que va derrocar el règim del dictador Ben Ali. Aquesta fita ha atorgat als tunisians el dret a la llibertat d'expressió i de vot, però no la prosperitat que desitjaven, cosa que explica la seva frustració.

Coalició antinatural

A l'espera dels resultats oficials, que seran anunciats demà, les primeres projeccions atorguen als islamistes d'Ennahda prop d'un 28% dels vots, seguits per Nida Tunis, de tendència conservadora, amb un 22%. La resta de partits haurien aconseguit un 14% dels vots en una escena política altament fragmentada. Els dos grans partits, Ennahda i Nida Tunis, governen el país en una “gran coalició” antinatural que ha ofegat les veus de l'oposició.

El moviment islamista, derrotat per Nida el 2014, també hauria guanyat a la capital del país, on els comicis havien suscitat més interès. Així doncs, l'exdiputada Suad Abderrahim podria convertir-se en la primera alcaldessa de Tunis i una de les poques dones a ocupar un càrrec de tanta responsabilitat al món àrab.

stats