Internacional 12/12/2019

Israel celebrarà les terceres eleccions consecutives en mig d'una greu crisi política

Netanyahu, primer ministre en funcions, s'aferra al càrrec per evitar un judici per corrupció

Eugeni García Gascón
2 min
Israel

JerusalemEls partits polítics israelians van acordar anit la dissolució de la Knesset i la convocatòria d'unes noves eleccions què tindran lloc el 2 de març i que seran els tercers comicis consecutius en menys d'un any. Aquest pas va ser inevitable després que els dirigents de les dues formacions polítiques més importants, Blau i Blanc i el Likud, no acordessin la formació d'una gran coalició de govern.

El diari de pagament de més difusió, Yedioth Ahronot, ha titulat a la portada aquest dijous que el país pateix "la més greu crisi política de la seva història", una opinió que comparteixen un bon nombre d'analistes. I el pitjor és que no es veu una sortida fins i tot després que els israelians acudeixin a les urnes per tercer cop.

La principal causa del bloqueig és la determinació del primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, a continuar en el càrrec i, sobretot, a alliberar-se de les imputacions per corrupció què el portaran a judici si ràpidament no aconsegueix una immunitat què cada dia sembla més llunyana.

El líder de l'oposició, Benny Gantz, ha insistit aquesta setmana que només negociarà la creació d'una gran coalició si el seu rival renuncia a la immunitat, però Netanyahu sembla determinat a continuar en el càrrec per eleccions i eleccions. Mentre sigui primer ministre en funcions, tindrà garantida la immunitat.

Els sondejos que s'han publicat en els darrers dies indiquen un altre empat tècnic entre els dos blocs el 2 de març. En aquestes circumstàncies Israel es trobarà en la mateixa situació de bloqueig i caldrà convocar unes quartes eleccions. Els sondejos mostren que els votants de Netanyahu li són fidels i que no fan cas de les imputacions per corrupció.

Netanyahu ha atacat amb molta energia el sistema judicial i també la fiscalia. El primer ministre en funcions i els seus aliats insisteixen que són els ciutadans els qui han d'escollir el govern i no els jutges. El fiscal Shai Nitzan, que aquesta setmana ha deixat el càrrec, va dir dimecres al Canal 12 de la televisió hebrea que en una democràcia no és acceptable dir que les urnes estan per sobre de la llei.

El Likud ha convocat pel 26 de desembre unes primàries per la direcció del partit. Fins ara només un polític Gideon Saar, ha fet un pas endavant per presentar-se a les primàries, però Saar no té cap possibilitat de vèncer Netanyahu a causa de l'extrema popularitat del primer ministre dins del Likud.

Lluita entre els dos grans blocs

Durant els gairebé tres mesos que queden fins a l'apertura de les urnes, assistirem a una lluita sense treva entre els dos grans blocs. La polarització de la societat s'agreuja i tot indica que serà més aguda a mesura que s'aproximi el 2 de març. En aquests moments sembla que només una renúncia de Netanyahu podria facilitar la formació d'una gran coalició, però el primer ministre sembla determinat a no abandonar la carrera política que li ha permès governar el país com ha volgut durant l'última dècada.

stats