Internacional 02/12/2019

Una nova colònia jueva asfixiarà encara més els palestins d'Hebron

El govern israelià dona llum verda a multiplicar per dos el nombre de residents jueus a la ciutat

Eugeni García Gascón
3 min
Una grua israeliana demoleix cases palestines als afores d'Hebron, a la Cisjordània ocupada

JerusalemEl mercat palestí d'Hebron està sotmès a una pressió constant dels colons jueus i de les tropes israelianes que ocupen la ciutat des de la guerra del 1967. Hebron és l’única població de Cisjordània amb assentaments jueus a dins. El mercat és en una zona de la ciutat controlada per l'exèrcit israelià. Les botigues continuen sent propietat de palestins, però als habitatges situats a sobre hi viuen colons jueus que intenten fer la vida impossible als comerciants palestins: els llencen tota mena d'objectes des dels pisos superiors, des d'ampolles fins a sofàs. Tant és així que els palestins han col·locat als tortuosos carrers del mercat una mena de sostre de reixes metàl·liques per protegir-se del llançament d'objectes. Aquesta situació surrealista encara es podria agreujar més després de l'anunci del govern israelià.

El ministre de Defensa d'Israel, Naftali Bennett, ha informat que té previst construir una nova colònia jueva justament on hi ha el mercat palestí, amb l'objectiu de multiplicar per dos el nombre de colons que viuen al centre d'Hebron. En l'actualitat n'hi resideixen entre 800 i 1.000. Amb la nova colònia, el mercat pot esdevenir encara més un infern per als palestins.

Una dona camina per Hebron durant una jornada de protesta palestina, el passat mes de novembre

Un protocol firmat el 1997 –poc després de la matança de 19 palestins a mans d'un fanàtic metge jueu nord-americà, Baruch Goldstein- estipula la divisió d'Hebron en dues zones. El sector H1, que està sota control teòric de l'Autoritat Palestina, i el sector H2, a càrrec de l'exèrcit israelià i que representa el 20% del territori municipal.

A l'oest del mercat hi ha actualment la colònia d'Avraham Avinu (que vol dir literalment "Abraham, el nostre patriarca"), que és on viuen la major part dels jueus d'Hebron. A l'est s'aixeca la mesquita d'Abraham o la Tomba dels Patriarques. La idea de construir al bell mig de la ciutat no és nova, fa molts anys que els israelians hi donen voltes. Ara hi ha la voluntat de tirar-la endavant, de manera que, ha recalcat Bennett, "hi haurà una continuïtat territorial (jueva) entre la Tomba dels Patriarques i Avraham Avinu".

Els colons d'Hebron estan protegits per una forta presència de tropes que sovint entren i surten del sector H1, mentre que moltes botigues palestines d'una part del mercat estan tancades des de fa anys per decisió dels militars. Pel que fa a la part de l'H2, només hi poden transitar vehicles israelians, amb la matrícula de color groc.

Segons el ministeri de Defensa, el barri del mercat palestí es tirarà a terra completament per acollir edificis nous per als centenars de colons que s'establiran a Hebron en el futur. Les plantes baixes, assegura el ministeri, continuaran sent dels comerciants palestins, i les plantes superiors les ocuparan els colons.

Els palestins desconfien d'un pla que servirà per expandir la presència dels colons. Encara que sigui veritat que les plantes baixes seran adjudicades als palestins, l'ambient que crea l'ocupació militar serà encara més irrespirable que en l'actualitat perquè hi haurà més colons i, per tant, més presència de soldats.

Els palestins desconfien de la promesa de mantenir la propietat de les seves botigues i recorden que Israel habitualment fa promeses que no compleix, com per exemple va passar amb la construcció del mur de separació a Cisjordània. Els israelians van assegurar que els palestins en aquesta zona podrien continuar conreant les terres malgrat l'edificació del mur. A la pràctica, però, els palestins cada dia reben menys permisos per creuar el mur i anar als seus camps, i hi ha terres palestines que han passat a ser propietat d'Israel perquè, irònicament, els camperols no hi poden accedir perquè no obtenen permís per creuar el mur.

stats