Internacional 25/07/2017

Israel retira els detectors de metalls de la mesquita d'Al-Aqsa

Els detectors seran substituïts per sistemes de vigilància intel·ligent, menys intrusius i molestos

Agències
2 min
Les forces de seguretat israelianes retiren els detectors de metalls durant la nit del dilluns al dimarts

JerusalemEl govern israelià ha decidit eliminar aquest dimarts els detectors de metalls que havia col·locat a l'entrada de l'Esplanada de les Mesquites, a la Ciutat Vella de Jerusalem, i substituir-los per mitjans de vigilància intel·ligents, menys molestos.

Israel va instal·lar detectors de metalls als punts d'entrada a la mesquita d'Al-Aqsa de Jerusalem després que 2 oficials de policia fossin assassinats el 14 de juliol, cosa que va provocar els conflictes més sagnants entre israelians i palestins dels últims anys.

L'augment de les tensions i la mort de 3 israelians i 4 palestins en diversos actes de violència els últims dies han provocat l'alarma internacional i han impulsat el Consell de Seguretat de les Nacions Unides a convocar aquest mateix dimarts una reunió per buscar maneres de calmar la situació.

El gabinet del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va votar a favor de retirar els detectors de metalls després d'una reunió que va durar diverses hores. L'executiu va informar en un comunicat que havien decidit reemplaçar els detectors de metalls amb sistemes de "control intel·ligent" per recomanació dels organismes de seguretat. Un dels assistents a la reunió assegura que també es retiraran algunes de les càmeres instal·lades en el recinte, segons ha informat el diari israelià 'Haaretz'.

Es tracta d'una decisió inesperada, ja que Netanyahu, conservador i partidari de les sancions als palestins, va dir diumenge que els dispositius es mantindrien. L'executiu israelià, però, ha capitulat davant la pressió de la població àrab, l'Autoritat Nacional Palestina i els organismes internacionals.

Divendres passat, el president palestí Mahmud Abbas va suspendre els contactes oficials amb Israel per forçar la decisió. A més, centenars de palestins musulmans van negar-se a accedir a l'Esplanada de les Mesquites a resar, i van reunir-se per pregar al carrer. A més, un tiroteig a l'ambaixada israeliana a Jordània diumenge va deixar 2 àrabs morts quan un guàrdia de seguretat israelià va ser atacat.

Després de l'incident, Israel va decidir evacuar el seu personal diplomàtic i va exigir l'alliberament del guàrdia. Després d'una conversa telefònica entre Netanyahu i el rei Abdullah II de Jordània, que li va demanar que retirés al més aviat possible els detectors de metall per resoldre la crisi d'Al-Aqsa, el guàrdia va tornar a Israel.

Testimonis sobre el terreny consultats per l'agència Reuters informen que hi ha treballadors municipals instal·lant bigues metàl·liques en alguns carrers de la Ciutat Vella on es col·locarien càmeres de vigilància. Els mitjans de comunicació israelians van informar que hi ha plans per invertir en sistemes de càmeres avançades.

El comunicat del gabinet israelià ha afegit que el govern destinarà 100 milions de shekels (uns 24 milions d'euros) per millorar els equips de vigilància i per desplegar més policies.

stats