Internacional 13/08/2020

Israel acorda amb els Emirats Àrabs Units paralitzar l'annexió dels territoris palestins

Els dos països iniciaran relacions diplomàtiques, segons ha anunciat per sorpresa Donald Trump

Carlos Pérez Cruz
3 min
Donald Trump amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

WashingtonUn "enorme avanç", un "històric acord de pau entre els nostres dos grans amics". Així ha descrit el president dels Estats Units, Donald Trump, a través del seu compte de Twitter l'anunci de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Israel i els Emirats Àrabs Units. El primer d'aquest tipus des del tractat de pau entre Israel i Jordània el 1994, i el tercer entre Tel Aviv i els països àrabs des que Israel va signar la pau amb Egipte el 1979. Com a part del pacte, Israel es compromet a aturar, almenys temporalment, l'annexió dels territoris palestins de Cisjordània detallats en l'anomenat "acord del segle", presentat al gener per Trump i desenvolupat pel seu gendre i assessor Jared Kushner. Anunciat sense cap tipus de negociació amb els palestins, els Estats Units van concedir la sobirania de la Vall del Jordà a Israel, així com altres parts importants de Cisjordània.

Una polèmica promesa electoral del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que queda al congelador segons anticipa la declaració conjunta publicada pels Estats Units, Israel i els Emirats Àrabs Units. El compromís no esmenta els assentaments jueus als territoris ocupats i, per tant, i a efectes pràctics, no imposa traves perquè Israel continuï amb la colonització de terres palestines i amb el control de la seva població. A més, segons el diari israelià Haaretz, l'administració israeliana ho considera una congelació temporal.

A canvi, Tel Aviv i Abu Dhabi es comprometen a promoure "inversions, turisme, vols directes, seguretat, telecomunicacions, tecnologia, salut, cultura, medi ambient, l'obertura d'ambaixades recíproques i altres àrees d'interès mutu". És la normalització d'unes relacions que ja existien fora de focus i que per a Kushner implicaran que "els musulmans seran benvinguts a Israel". Una declaració en què ignora els palestins que viuen dins de les fronteres d'Israel i que, majoritàriament, són de confessió musulmana.

"El gel s'ha trencat"

El document fet públic aquest dijous detalla que aquest acord entre Abu Dhabi i Tel Aviv, batejat com "Els acords d'Abraham", permetrà "avenços diplomàtics" i que Israel es pugui concentrar en "expandir lligams amb altres països del món àrab i musulmà".

Trump ha donat a entendre que aquest anunci és el primer d'altres que encara han arribar. "Estan passant coses increïbles de les quals no puc parlar", ha deixat caure el president. "Ara que el gel s'ha trencat, espero que més països àrabs i musulmans segueixin el lideratge dels Emirats Àrabs Units", ha afegit en referència a acostar-se a Israel. El mandatari nord-americà ha avançat que l'acord se signarà a la Casa Blanca en qüestió de setmanes i, de fet, l'anunci ha arribat després d'una conversa telefònica entre Trump, Netanyahu i el príncep Mohammed bin Zayed. "Tothom deia que això seria impossible", ha presumit Trump.

Després de l'anunci de Trump, els Emirats Àrabs Units han volgut celebrar l'acord com un esdeveniment positiu per a Palestina. El príncep Bin Zayed ha subratllat a través, també, d'un tuit que l'acord posa fre a "més annexions israelianes de territoris palestins". Una idea que remarca igualment en un comunicat el seu ambaixador a Washington, Yousef Al Otaiba, perquè, segons la seva opinió, es posa fre a una "potencial escalada violenta" i permet mantenir "la viabilitat de la solució de dos estats". En el seu tuit, el príncep es mostra, en canvi, més ambigu sobre el pes que concedeix a l'acord quan assenyala que es tracta d'"un full de ruta cap a l'establiment de relacions bilaterals". Sense ambigüitats, el president israelià, Reuven Rivlin, ha convidat el príncep Bin Zayed a visitar Jerusalem.

Resposta de Palestina

Però el poble palestí aquest acord l'entèn com una lenta però imparable confirmació que la solució al seu conflicte ja no és una condició imprescindible perquè els països àrabs s'atreveixin a establir relacions diplomàtiques amb Tel Aviv. Així ho defensa el Likud, el partit del primer ministre israelià, que en un comunicat ha afirmat que "Netanyahu ha acabat amb el paradigma de terra per pau i ha portat la pau per la pau".

A l'altra banda, Hanan Ashrawi, integrant de l’executiva de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, ha criticat que "Israel ha estat recompensat per no declarar obertament el que està fent de manera il·legal i continuada a Palestina des del començament de l'ocupació". Fawzi Barhoum, portaveu de Hamàs, ha qualificat d'"apunyalament per l'esquena" el pas que ha fet Abu Dhabi.

stats