Internacional 02/12/2020

Israel s'encamina cap a les quartes eleccions en un any

El soci de govern de Netanyahu posa en marxa la dissolució del Parlament

Ara
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i Benny Gantz, porten màscares quan parlant a la cerimònia de jurament del nou govern, al parlament d'Israel, a Jerusalem.

BarcelonaEl Parlament israelià ha aprovat aquest dimecres una moció de censura de l'oposició que obre la porta a la convocatòria de noves eleccions, que serien les quartes en els últims dos anys. Després d'un debat de diverses hores, 61 dels 120 membres de la Knesset han votat per la dissolució de la cambra, amb el suport del conservador Blau i Blanc de Beny Gantz, que governa en coalició amb Benjamin Netanyahu. La moció ha sigut aprovada en lectura preliminar i ha de passar encara tres tràmits parlamentaris més per arribar a la dissolució de la cambra.

Gantz, ministre de Defensa i principal soci de govern del Likud, va advertir dimarts que "Netanyahu ha decidit fer caure el govern i portar l'estat d'Israel a les eleccions" i va acusar el primer ministre de posar els seus interessos personals per sobre de les necessitats del país. L'exmilitar, que va guanyar les últimes eleccions i ha d'assumir el càrrec de primer ministre el novembre del 2021, segons l'acord de govern, va aclarir, però, que "les eleccions encara es poden evitar".

Jugar totes les cartes

La decisió de Gantz arriba en el marc d'una disputa amb Netanyahu sobre el pressupost, que ha distanciat els dos socis de govern des de l'agost. El líder del Likud s'ha negat a arribar a un acord, cosa que, segons els analistes, respon a la seva voluntat de dissoldre el Parlament abans de cedir el càrrec a Gantz. El líder de Blau i Blanc està jugant totes les cartes de la negociació. Si el pressupost no s'aprova el 23 de desembre, el govern cau automàticament i s'han de convocar noves eleccions el març del 2021.

La realitat és que, si forcen noves eleccions, els dos es juguen el seu futur polític, ja que, segons les enquestes, qui sortiria més enfortit dels nous comicis seria l'ultradretà Naftali Benet.

stats