Internacional 01/08/2014

Alto el foc humanitari de 72 hores a Gaza

L'han acordat Israel i Hamàs. L'aturada de les hostilitats ha estat anunciada pels Estats Units i l'ONU

Agències
2 min
L'alto el foc començarà aquest divendres i durarà tot el cap de setmana / EFE

GazaA les 07.00 hores d'aquest matí de divendres –hora catalana– ha entrat en vigor l'alto el foc humanitari de 72 hores pactat pel moviment islamista Hamàs i Israel, després d'acceptar una petició conjunta de l'ONU i els EUA.

L'anunci, fet la nit passada de forma conjunta pels Estats Units i l'ONU, suposa el primer respir per a la turmentada població de Gaza, que porta setmanes suportant una guerra que ha provocat milers de morts i ferits.

"Aquest alto el foc humanitari comença a les 08.00, hora local, del divendres 1 d'agost del 2014. Durarà un període de 72 hores, ampliable. Durant aquest temps, les forces sobre el terreny romandran al lloc", indica el comunicat conjunt del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i del cap de la diplomàcia nord-americana, John Kerry.

L'acord d'alto el foc entre les dues parts preveu que delegacions d'Israel i de Hamàs es trobin a Egipte per començar unes negociacions que haurien de permetre acabar el conflicte, que ha provocat escenes de dolor a Gaza i una condemna sense precedents per part de les Nacions Unides, després que Israel hagi bombardejat escoles de l'organització on s'aixoplugaven refugiats expulsats de casa seva per l'exercici israelià.

Després d'una nit d'intensos atacs d'artilleria sobre la franja, l'ofensiva israeliana s'ha aturat a l'hora acordada i, des de llavors, tampoc s'han registrat llançaments de coets.

El ministeri de Sanitat de Gaza ha informat, per la seva banda, que el nombre de víctimes mortals palestines s'eleva fins a les 1.459, mentre que 8.360 persones han resultat ferides en els 25 dies d'operació.

La xifra de morts supera la registrada durant l'operació israeliana Plom Fos, que amb la mort de 1.450 palestins havia estat, fins ara, la més sagnant a Gaza des que Hamàs va prendre control de l'enclavament el 2007.

Des que es va anunciar l'acord sobre l'alto el foc fins que ha entrat en vigor, almenys 15 palestins han mort i 40 han resultat ferits, han afirmat els serveis mèdics.

stats