Internacional 28/08/2014

Abbàs diu que Netanyahu accepta un Estat palestí amb les fronteres de 1967

El president de l'Autoritat Nacional Palestina afirma que el primer ministre israelià accepta la formació de l'Estat i creu que només cal delimitar les fronteres

Efe
2 min
El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs / EFE

RamallahEl president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbàs, ha assegurat avui que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha acceptat l'establiment d'un Estat palestí a les fronteres de 1967. Netanyahu "va afirmar davant meu que accepta l'Estat palestí i que només queda concretar els límits de les fronteres", ha explicat Abbàs en declaracions des del palau presidencial de la Mukata de Ramallah difoses per l'agència de notícies Maan.

"El primer ministre d'Israel ha acceptat l'establiment de l'Estat i m'ha dit que per davant només queda que els negociadors delimitin en detall les fronteres de 1967", ha afegit Abbàs. Els palestins, ha advertit, "no acceptarem que la negociació sigui parcial, sinó un acord global sobre les fronteres". Segons Abbàs, "Israel és l'únic país del món que no té unes fronteres delimitades".

Trobada amb Netanyahu

El president palestí ha confirmat d'aquesta manera les versions que han circulat durant tot el dia segons les quals s'havia entrevistat personalment amb Netanyahu en dies previs a la signatura de l'alto el foc permanent entre Israel i les milícies palestines per posar fi a l'ofensiva de Gaza.

Abbàs ha revelat que el principal negociador palestí, Saeb Erakat, i el cap dels serveis secrets Majid Farrah, es reuniran la setmana que ve amb el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, en un lloc sense especificar per donar-li detalls d'aquesta conversa i dels futurs passos a donar. "Esperarem un dia, una setmana o un mes i, si hi ha un acord, serem lliures al nostre territori, però no esperarem vint anys ni que Israel pugui llançar una guerra cada dos anys", ha assegurat però el líder palestí.

El gabinet de ministres d'Israel s'ha reunit per discutir aquest i altres assumptes, en particular l'alto el foc aconseguit dimarts passat per posar fi a 50 dies de combats en què van morir més de 2.100 palestins —en la seva gran majoria civils i una quarta part d'ells nens— i 69 israelians —dels quals 4 són civils.

Aquest matí, el lideratge palestí va anunciar la seva intenció de presentar el proper 15 de setembre una proposta al Consell de Seguretat de l'ONU perquè es posi data exacta a la fi de l'ocupació israeliana i la declaració de l'Estat palestí, han informat fonts palestines. El president palestí estaria treballant ara en l'estratègia a seguir, que podria consistir en la convocatòria d'una conferència internacional. La qüestió serà analitzada a la reunió de la Lliga Àrab, integrada per 22 països, que se celebrarà el pròxim 5 de setembre.

stats