PRÒXIM ORIENT
Internacional 16/05/2018

La crisi entre Israel i Turquia per la matança de Gaza s’agreuja

Els dos països han cridat a consultes els seus propis ambaixadors i han expulsat “temporalment” responsables diplomàtics de l’altra part

Eugeni García Gascón
1 min
La crisi entre Israel i Turquia per la matança de Gaza s’agreuja

JerusalemEls incidents de dilluns a la franja de Gaza, on l’exèrcit israelià va matar 62 palestins, han obert una greu crisi diplomàtica entre Israel i Turquia. Els dos països han cridat a consultes els seus propis ambaixadors i han expulsat “temporalment” responsables diplomàtics de l’altra part. Ahir, quan l’ambaixador israelià Eitan Naeh va abandonar Turquia va ser sotmès a un escorcoll intens a l’aeroport d’Istanbul davant les càmeres de televisió. Naeh anava vestit amb roba esportiva i no va sortir pel passadís dels diplomàtics sinó pel dels turistes, i per això va ser escorcollat, segons les autoritats d’Ankara, mentre que Israel insisteix que va ser una “humiliació deliberada”. Poc després, el ministeri d’Exteriors israelià va convocar l’encarregat de negocis de l’ambaixada turca a Tel Aviv i va advertir els periodistes de la seva imminent arribada a la seu del ministeri a Jerusalem. L’encarregat de negocis, Umut Deniz, va ser escorcollat pels guardes de seguretat del ministeri.

Mentrestant, la situació sanitària a la franja s’ha deteriorat sensiblement. Els turcs han demanat a israelians i egipcis que deixin aterrar els seus avions per portar ferits a Turquia, però de moment no han rebut el vistiplau. Hamàs va rebutjar l’entrada a la franja de dos camions israelians amb ajuda humanitària i en els hospitals palestins s’estan fent operacions greus amb anestèsia parcial.

stats