Internacional 18/05/2019

Issam Adwan, organitzador de Gazavision: "Israel utilitza la música per blanquejar els seus crims contra els palestins"

És un dels organitzadors de Gazavision, un festival paral·lel per denunciar l'ocupació

Cristina Mas
2 min
Issam Adwan (esquerra), organitzador de Gazavision. WE ARE NOT NUMBERS

BarcelonaIssam A. Adwan, un activista de Gaza de 25 anys que es dedica a la promoció cultural, és un dels organitzadors de Gazavision, el festival alternatiu amb què els palestins de la franja han volgut denunciar la celebració a Israel del popular certamen de les radiotelevisions europees que demà se celebra a Tel Aviv. La iniciativa forma part de la campanya palestina i internacional del BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a Israel).

Per què s'oposen a la celebració d'Eurovisió a Israel?

Perquè Israel està intentant blanquejar-se utilitzant la música, els esports... el que sigui per amagar que estan exterminant els palestins. Per blanquejar l'apartheid. Oposar-se a Israel no és un tema polític, és una qüestió d'humanitat: quan un artista participa en un concert a Israel ha de saber que estan utilitzant el seu art per normalitzar un estat que viola els drets humans i practica crims de guerra.

Per què Gazavision?

Des que es va saber que el festival se celebraria a Israel vam pensar en utilitzar la música per evitar aquest intent de normalització. No estem en contra d'Eurovisió: el que està en contra dels valors d'Eurovisió és l'Estat d'Israel. El que ningú no pot negar és que un artista palestí mai no podria participar en el concurs. El segon motiu és permetre als talents de Gaza expressar-se i mostrar que aquí també hi ha vida, una vida que va més enllà de les bombes i la guerra: el sistema d'apartheid israelià i el bloqueig de la franja de Gaza impedeixen als nostres talents sortir a fora. Ens diuen terroristes i amb aquestes polítiques ens deshumanitzen.

Com funciona Gazavision?

El 20 d'abril vam anunciar el concurs a Facebook: els participants havien d'enviar un vídeo amb la seva actuació i el seu currículum. Volem mostrar que la música és també una forma de resistència a l'ocupació israeliana. Es van inscriure 42 cantants i en vam seleccionar 8. Lamentablement, dos d'ells s'han retirat per por a represàlies: temen que si apareixen al concurs no els donaran permís per sortir de Gaza a fer les seves actuacions. El concurs tira endavant amb els altres sis, i la gent pot votar el seu preferit per Facebook. El concurs es retransmetrà en directe a la mateixa hora que s'estigui celebrant el festival a Tel Aviv. I quan hagi passat el mes de Ramadà farem les actuacions en viu, aquí a Gaza.

Quins són els resultats de la campanya internacional de boicot?

S'han venut moltes menys entrades per a la gala del que les autoritats israelianes esperaven, i en alguns països molts artistes s'han posicionat.

Estan satisfets pel fet que, al contrari del que pretenia el govern de Netanyahu, el festival no se celebri a Jerusalem sinó a Tel Aviv?

És important, perquè les autoritats israelianes s'hi estan esforçant, després del trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem a l'obtenir el reconeixement de la ciutat com a capital, cosa que no els està funcionant. Però per a nosaltres el problema és el mateix: que la gala se celebri en una ciutat on Israel va cometre una massacre amb els palestins el 1948. Que es faci a Tel Aviv no és un triomf: el triomf seria que se suspengués la gala.

stats