Internacional 21/04/2014

Es busquen copropietaris per a una illa a la llacuna de Venècia. Preu: 99 euros

El govern italià ha posat a subhasta l'illa de Poveglia, propera al Lido venecià. La subhasta, per internet, començarà el 7 de maig

Europa Press
2 min
L'illa de Poveglia, a la llacuna veneciana

MadridL'illa de Poveglia, a la llacuna de Venècia, al costat de la costa oest del Lido, és a la venda en el marc d'una oferta d'edificis i terrenys públics feta pel govern d'Itàlia per tal de recaptar fons per lluitar contra el dèficit públic del país. La venda de l'illa es farà en subhasta pública a través d'internet a partir del 7 de maig i la compra donarà dret a la propietat d'una concessió de l'illa i els seus edificis durant 99 anys.

La iniciativa ha tingut una gran repercussió a internet, on la misteriosa història de l'illa, juntament amb el fet que actualment estigui abandonada, han fet córrer nombroses narratives sobre l'illa. Entre elles, que en l'hospital abandonat hi va viure a començaments del XX un doctor que va practicar lobotomies i altres experiments en malalts mentals i que, penedit, va acabar suïcidant-se. El misteri sobre l'illa ve de lluny, però, perquè al XVIII va ser el lloc on eren aïllades les persones que patien pesta o altres malalties infeccioses. Els mariners que arribaven malalts a Venècia passaven el període d'aïllament a l'indret.

Però una cosa són les històries, mites i llegendes, i una altra la pura realitat. I la realitat és que el govern italià ha posat l'illa a la venda, cosa que ha provocat una important mobilització ciutadana. Amb el nom de 'Poveglia per tutti', un grup de veïns de Venècia s'ha posat en marxa per evitar que l'indret es converteixi en "un altre hotel de luxe", com molts es temen. "Podem seure i veure com una altra illa passa a ser propietat d'una cadena internacional d'hotels. O podem fer-hi alguna cosa", diuen en la seva pàgina a Facebook.

Els promotors de la idea demanen a cada membre una donació d'un mínim de 99 euros per tal de poder participar en la subhasta. A canvi, ofereixen convertir les zones verdes de l'illa en jardins públics, accessibles a tothom, i reformar l'antic hospital per oferir activitats i negocis. La gestió serà la d'una ONG, i es treballarà amb una ètica de sostenibilitat mediambiental. Tots els beneficis es reinvertiran en l'illa.

Els socis que aportin 99 euros tindran dret a prendre decisions sobre el futur de l'illa. En cas que finalment no es guanyi la subhasta, els que hi participin rebran una devolució de 80 euros, ja que els 19 restants són necessaris per cobrir despeses.

stats