Internacional 21/09/2020

Itàlia vota retallar un terç el nombre de parlamentaris, segons els sondejos

La mesura suposa una modificació de la Constitució i entrarà en vigor la pròxima legislatura

Ara
1 min
Un elector exercint el seu dret a vot en un col·legi de Roma, en mig de les mesures de protecció marcades pel coronavirus

BarcelonaSense sorpreses, el sí s'ha imposat en el referèndum per retallar en un terç el nombre de parlamentaris a Itàlia, a proposta del govern anterior. Els primers sondejos a peu d'urna donen a l'opció d'eliminar escons entre el 60% i el 64% dels vots, mentre que l'opció del no es queda amb una forquilla d'entre el 36% i el 40%.

Uns 51 milions d'italians estaven cridats a votar en el referèndum ahir diumenge i aquest dilluns per passar dels 945 representants actuals als 600, entre diputats i senadors. A més, en set regions també hi havia eleccions locals.

Amb la reforma, la Cambra dels Diputats passarà a tenir 400 membres en lloc dels 630 actuals, mentre que al Senat hi haurà 200 senadors, en lloc dels 315 actuals. La mesura no entrarà en vigor fins a la pròxima legislatura, així que de moment ses senyories continuaran als seus escons. Per executar els canvis s'han de canviar fins a tres articles de la Constitució.

La reforma ha sigut defensada històricament per l'ara governamental Moviment 5 Estrelles, que s'empara en una necessària reducció dels costos de la política i més eficiència de les institucions. En canvi, els partidaris de mantenir els escons argumenten que amb menys electes es perjudicarà la representativitat d'algunes zones del país.

stats