Internacional 08/05/2017

Com Itàlia va deixar que s'ofeguessin 268 refugiats en un naufragi

El diari 'L'Espresso' difon l'àudio d'una trucada que mostra que la Guàrdia Costanera italiana va trigar cinc hores a ordenar el rescat d'una embarcació que es trobava a una hora i mitja de distància

Ara
1 min
Un moment del rescat

BarcelonaL'11 d'octubre del 2013 el món sencer es va fer ressò del naufragi d'una embarcació amb almenys 480 refugiats sirians prop de Lampedusa. En un primer moment es va dir que hi havia desenes de morts: n'hi va haver 268, entre els quals 60 menors. Vuit dies abans més de 300 persones havien mort en condicions similars a la mateixa zona, un naufragi que no va ser el primer però que va suposar un punt d'inflexió: Itàlia va decretar un dia de dol nacional i va llançar un crit d'auxili a Europa.

"Sou a prop de Malta, aneu i truqueu a Malta"

Aquest dilluns el diari italià 'L'Espresso' ha difós en exclusiva l'àudio de les converses telefòniques entre la Guàrdia Costanera italiana i les forces armades de Malta d'aquell dia: Itàlia va trigar cinc hores a reaccionar després de rebre l'avís de socors i la sol·licitud formal de rescat de Malta -començava a entrar aigua dins el vaixell-. L'embarcació es trobava a una hora i mitja de Lampedusa però els guardacostes van ordenar als refugiats de retornar en direcció a Malta, molt més lluny.

En aquest vídeo de 'L'Espresso' podeu sentir la conversa entre el vaixell i la Guàrdia Costanera

Després de cinc hores d'espera i avisos, el vaixell va naufragar.

stats