Internacional 03/06/2019

La justícia sueca rebutja emetre una ordre de detenció contra Assange per violació

Malgrat això, el cas continua obert

Efe
2 min
Desenes de periodistes esperaven aquest dilluns la decisió del tribunal a Suècia.

CopenhagueLa justícia sueca ha rebutjat aquest dilluns emetre una ordre de detenció en absència contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, pel presumpte cas de violació del qual se l'acusa. La fiscalia havia fet aquesta petició de detenció.

La decisió del jutjat de la localitat sueca d'Uppsala, situada a uns 70 quilòmetres al nord d'Estocolm, ha considerat que no seria proporcionat ordenar la detenció d'Assange perquè és possible interrogar-lo amb una ordre europea de recerca en matèria penal. Amb tot, el tribunal ha aclarit que el periodista australià continua sent sospitós de violació, un cas que va ser tancat fa dos anys i que ha estat reobert després que Assange fos obligat a abandonar l'ambaixada de l'Equador a Londres després que Quito li retirés l'asil diplomàtic que li havia concedit el 2012.

Actualment, Assange és en una presó de seguretat britànica, a l'espera que es decideixi si és extradit als Estats Units per la informació confidencial revelada per Wikileaks.

"Respecto totalment la decisió del tribunal. Havia de prendre una postura sobre un assumpte complicat i que jo considerava que havia de ser examinat per la justícia", ha destacat en un comunicat la fiscal superior adjunta, Eva-Marie Persson, que va decidir reobrir el cas de violació contra Assange el mes passat a petició de la denunciant. La fiscal va justificar la decisió pel canvi en la situació legal del periodista i perquè els tribunals suecs han arribat a la conclusió en diverses ocasions que les sospites contra ell són versemblants.

Persson també ha subratllat que el procés continua a Suècia i que emetrà una ordre europea de recerca per poder interrogar Assange. "Encara no ha estat fixada cap data. Revisarem de manera constant l'estat de la investigació", ha detallat.

L'advocat a Suècia d'Assange, Per E. Samuelson, ha titllat la decisió del tribunal de "gran victòria". El dictamen va ser emès hores després d'una vista celebrada parcialment a porta tancada i que Samuelson havia intentat ajornar la setmana passada pels problemes de salut d'Assange.

El periodista, que ha estat traslladat a la unitat hospitalària de la presó britànica de Belmarsh, no va poder comparèixer per videoconferència davant del tribunal londinenc de Westminster dijous passat per respondre sobre la petició d'extradició de les autoritats nord-americanes.

Assange ha estat condemnat recentment per un tribunal britànic a 50 setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional el 2012. Tres dels delictes pels quals va ser investigat Assange a Suècia van prescriure i el de violació ho farà l'agost del 2020.

La Fiscalia sueca va emetre el novembre del 2010 una ordre d'arrest europea contra Assange, que va ser detingut un mes després a Londres, i a partir d'aquí va començar un procés judicial que va culminar el juny del 2012, quan el Suprem va reafirmar l'extradició a Suècia i el periodista es va refugiar a l'ambaixada equatoriana.

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i que no ha estat formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d'un cas que havia estat reduït inicialment a un delicte menys greu.

stats