Internacional 27/09/2017

"Som al llindar del poder", diu Corbyn, que proposa un nou model econòmic

El líder laborista tanca el congrés del seu partit prometent la nacionalització dels serveis bàsics.

Quim Aranda
4 min
Screen Shot 2017-09-27 at 12.41.46

Londres"Som un govern a l'espera. El nostre missatge al país no pot ser més clar: el laborisme està preparat. Preparat per fer front a la desigualtat" i per entomar els grans reptes del futur del país, en especial la "reconstrucció del sistema públic de salut", el Brexit i la reestructuració de l’economia, en "què l’Estat ha de tenir un paper molt més actiu", acaba de dir Jeremy Corbyn a Brighton, on el líder del partit de l’esquerra britànica ha protagonitzat aquest dimecres al migdia l'acte de cloenda del congrés anual de la formació.

En un ambient d’optimisme i d’una gran unitat al voltant d’un cap gens discutit a hores d’ara, que ha aconseguit sobreviure a la guerra civil interna desfermada per bona part del seu grup parlamentari després del referèndum sobre la Unió Europea de l’any passat, Corbyn ha criticat duríssimament el govern de Theresa May i li ha demanat que "es faci a un costat" davant la desunió que mostra a l'hora de dur la negociació amb Brussel·les i davant els seus reiterats fracassos a combatre "les desigualtats socials o la pobresa infantil".

El centre s'ha mogut

A diferència del que aconsellaria una política tradicional, el veterà parlamentari del districte londinenc d’Islington ha etzibat a la totalment convençuda parròquia un missatge gens moderat. De fet, ha apel·lat als mateixos valors radicals d’una socialdemocràcia que no renuncia a les grans nacionalitzacions dels serveis bàsics, transports, energia o aigua. I per fer-ho, i per refer l'economia, ha assegurat que "demanarem més impostos a les grans corporacions". Tots, un seguit de principis que van fer que superés totes les expectatives –molt baixes, cal tenir-ho present– en les eleccions legislatives avançades del 8 de juny.

La visió oficial de Corbyn, doncs, és que més que el partit s’hagi acostat a les posicions de centre per aconseguir el poder, és el centre sociològic qui s’ha mogut en direcció a l’esquerra que ell representa. "Perquè el centre polític de gravetat no és fix ni inamovible, i perquè avui el centre no és on era fa 20 o 30 anys". El partit camina en direcció cap a la construcció d’un "nou model econòmic necessari", ha dit. L’actual, herència de Margaret Thatcher, "no funciona", ha reblat. Per això, "el govern necessita tenir un paper més actiu en la reestructuració de l’economia", el tant temut intervencionisme per als apòstols del neoliberalisme, "que només creuen en la desregulació".

Corbyn ha promès la creació d’una banca nacional i regional, inversió en infraestructures, industrials, de comunicacions i digitals o la revisió del sistema públic d'habitatges a la llum de la tragèdia de la Torre Grenfell. El cap del laborisme, de 67 anys, que amb la seva energia entusiasma els joves, creu que està naixent al Regne Unit "un nou consens que sorgeix del gran xoc econòmic i dels anys d'austeritat, i que la gent ha començat a trobar una veu política per a les seves esperances per a una cosa diferent i millor".

Més convincent que mai en el seu discurs, amb un perfecte control de l’escenari, ha estat rebut per una multitud, un fet impensable fa un any, ni tan sols cinc mesos enrere. I encara no ha guanyat cap elecció. Un ambient a Brighton que ha qualificat de "molt infecciós". Per tant, ha dit, deixem que tot el país s’infecti". "Encara no hem guanyat" i cal fer "encara molt més", ha admès, malgrat els bons resultats del juny. Però ha recordat que "som al llindar del poder".

El repte del Brexit

Al mercat únic per temps indefinit

El Brexit, i la resolució que se'n derivi, definirà el futur del Regne Unit, ha recordat Jeremy Corbyn. Davant la falta d’un pla definit i la inestabilitat 'tory', que "s’agafa al poder amb la punta dels dits i al preu de cent milions de lliures per cada diputat unionista nord-irlandès que dona suport al govern", Corbyn ha promès que el Regne Unit romandrà "en el mercat únic per un període il·limitat" per evitar la incertesa que crea un govern caòtic que "no té cap pla i que no sap on va". La setmana passada la 'premier' britànica, Theresa May, va demanar a la UE per primer cop un període de transició de dos anys.

Theresa May, durant un moment del seu discurs a Florència / REUTERS

Però l’optimisme exhibit pels militants des que diumenge va començar el congrés, i per Corbyn en el seu discurs d’avui, contrasta amb la realitat de les xifres: les que indiquen que, de moment, al laborisme encara li falten més de 50 escons per capgirar la correlació de forces amb els conservadors i que, en principi, les properes eleccions no han de ser fins a l’any 2022.

Potser per això, conscient també que molt més temps a l’oposició pot fer declinar la seva estrella i esvair l’impuls actual laborista, ha demanat a May que, "per favor, faci una altra passejada de vacances i prengui una altra decisió impetuosa". May va explicar, a finals d’abril, la convocatòria d’eleccions avançades, després de rumiar-hi en una excursió amb el seu marit per les muntanyes de Gal·les durant la Setmana Santa.

El gran repte, doncs, és mantenir l’impuls actual i, encara més, convèncer els britànics que el govern laborista té la capacitat de generar i administrar els recursos econòmics suficients per sostenir el nou model que proposa. Un nou model també en el terreny internacional, en què, fidel al pacifisme tradicional de què sempre ha fet gala, Corbyn ha demanat diàleg entre Corea del Nord i del Sud, al mateix temps que s’ha mostrat preocupat pel discurs del president nord-americà Donald Trump en l’assemblea de les Nacions Unides i per la retòrica bel·licista exhibida davant la crisi a la península. A més, ha demanat la solució de dos estats per acabar amb l'etern conflicte entre palestins i l'estat jueu.

stats