Planeta
Internacional 22/05/2018

Jerusalem, la passió de Trump

La ciutat santa que no pot evitar ser un escenari de guerra i de conflicte

Gràfic: Esther Utrilla / Text: Marta Rodríguez
3 min
Jerusalem, la passió de Trump

La decisió del president Donald Trump de traslladar l'ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem ha tornat a encendre la tensió a la regió i explica perquè aquesta ciutat sagrada per a les tres religions monoteistes i tres cops mil·lenària és clau per entendre les batalles i els interessos que encara ara arrossega des de la seva fundació.

1004 abans de Crist

El mític rei David conquereix la ciutat als jebuseus, una tribu dels cananeus, segons la Bíblia. El seu fill, Salomó, amplia la ciutat i construeix el temple que portava el seu nom, on avui s’alça el Mur de les Lamentacions.

922

El regne hebreu es divideix en dues parts: el nord, anomenat Israel, i el sud, Judea, amb Jerusalem com a capital.

586

Els babilonis conquereixen la ciutat i destrueixen el Primer Temple, el de Salomó, on la tradició situa que es conservava l’Arca de Noè.

332

El macedoni Alexandre el Magne derrota els perses i comença un període d’hel·lenització de les classes altes.

63

L’arribada dels romans porta grans construccions i revoltes en contra dels colonitzadors. Hi haurà tres guerres judeo-romanes que acabaran amb la destrucció de la ciutat i Judea passarà a ser una província més del gran imperi. Són els anys de la Diàspora, la fugida de jueus que es reubiquen en zones veïnes.

28 després de Crist

Jesús apareix a la ciutat per predicar les seves idees revolucionàries. Des de dins del judaisme sorgeix el cristianisme.

325

Comença la construcció del Sant Sepulcre, un dels grans llocs sagrats dels cristians, on, segons la Bíblia, Jesús va ser crucificat.

575

Neix a la Meca Mahoma, que comença predicant les ensenyances de profetes monoteistes. Segons la tradició, Mahoma descendeix d’Ismael, i l’islam, la religió que crearà, comparteix amb jueus i cristians la veneració pels mateixos profetes. Els textos sagrats islàmics escriuen que Al·là va enviar Mahoma a Jerusalem per trobar-se amb l’arcàngel Gabriel i d’allà va pujar al cel.

637

El califa Úmar conquereix Jerusalem i permet, per primer cop en cinc segles, la tornada de jueus. Sota el domini islàmic es construeixen les mesquites d’Al-Aqsa sobre els murs dels temples jueus, i de la Cúpula de la Roca, i es permet als cristians la custòdia dels seus llocs sagrats.

1095

Primera Croada: operació militar del cristianisme contra el califat. N’hi haurà tres més i el 1604 se signa l’acord que permet l’accés dels cristians a la ciutat.

1901

La comunitat jueva obre un fons per comprar terres a Palestina amb el propòsit de tornar a la terra promesa. La migració jueva va en augment.

1917

Els otomans, que havien reprès el control de Jerusalem el 1840, es rendeixen, i els britànics creen un protectorat a Palestina.

14 de maig de 1948

Creació de l’Estat d’Israel. L’ONU havia aprovat la resolució 181, que divideix el territori: un 55% per a un futur estat jueu, i el 45% restant per a un d’àrab, mentre que Jerusalem té un estatut internacional. Ningú respecta la partició.

1949

Primera guerra àrabo-israeliana, a conseqüència de la qual Israel ocupa la part occidental de Jerusalem. Amb l’armistici, la línia verda parteix la ciutat i la part oriental queda sota la sobirania de Jordània.

1967

Israel surt victoriós de la Guerra dels Sis Dies i s’annexiona Gaza, els alts del Golan, el Sinaí i Cisjordània, incloent-hi Jerusalem Est, que des del 1948 havia estat sota l’administració de Jordània.

1980

El Parlament israelià aprova la llei que estableix Jerusalem com a “capital eterna i indivisible”.

1987

Primera Intifada, la revolta palestina contra l’ocupació israeliana, que acaba amb els Acords d’Oslo. Es crea el Parlament palestí a Ramal·lah. El 1993 Israel i Palestina es reconeixen, però al mateix temps l’Ajuntament de Jerusalem ordena ampliacions i construccions d’assentaments.

1995

El Congrés dels Estats Units aprova la llei que reconeix Jerusalem com la capital indivisible d’Israel, però no entra en vigor.

2000

La visita d’Ariel Sharon a l’Esplanada de les Mesquites provoca la Segona Intifada. Iàsser Arafat, el líder de l’OLP, que havia tornat de l’exili, viu confinat a Ramal·lah.

2002

Israel comença a construir el mur a Cisjordània, que emmuralla Jerusalem. La barrera ha estat declarada il·legal, i de facto és una annexió de terres palestines i suposa l’aïllament de comunitats senceres.

2016

Benjamin Netanyahu es reuneix amb el candidat Donald Trump, l’inici d’una relació molt cordial, contràriament a la que havia mantingut amb Obama. El president Trump dona suport a Tel Aviv i assumeix els seus interessos com a propis.

2017

El 6 de desembre Trump trenca el consens internacional afirmant que ha arribat l’hora que els Estats Units reconeguin oficialment Jerusalem com a capital israeliana. La decisió del president va més enllà i anuncia el trasllat immediat de l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem, en contra de l’ONU.

stats