OLIMPISME
Internacional 20/08/2012

Una atleta de Somàlia que va participar en els Jocs Olímpics del 2008 perd la vida en una pastera

L'atleta de Somàlia Samia Yusuf Omar, olímpica el 2008, va morir intentant arribar a les costes italianes

Efe
2 min
L'Atleta de Somàlia Samia Yusuf Omar, durant els Jocs del 2008

RomaL'atleta de Somàlia Samia Yusuf Omar havia commogut el món amb la seva carrera en els 200 metres en els Jocs Olímpics de Pequín, quan va arribar última, però demostrant el veritable esperit olímpic. Samia Yusuy no va poder repetir la participació a Londres, ja que va morir en l'intent d'arribar amb una pastera a les costes italianes.

La trista història de Samia ocupa avui les primeres pàgines dels mitjans de comunicació italians, que citen les declaracions d'alguns dels seus compatriotes, que asseguren que l'atleta es va embarcar a Líbia amb direcció a Itàlia buscant una nova vida, però va morir al mar.

El migfondista somali Abdi Bile, medalla d'or en els 1.500 metres al Mundial d'atletisme de Roma, el 1987, va ser l'encarregat d'explicar a la premsa durant una reunió del Comitè Olímpic Nacional de Somàlia què havia passat amb aquella noia de 17 anys que va commoure el públic de l'estadi olímpic de Pequín, que va aplaudir la seva arribada en solitari a la meta amb 10 segons de retard respecte a la resta de les atletes. "Ha estat una experiència bellíssima, he portat la bandera del meu país, he desfilat amb milers d'atletes del món", va expressar Samia després de la seva experiència olímpica en tornar a Mogadiscio.

Per això havia continuat entrenant-se malgrat totes les dificultats a l'atrotinat estadi olímpic de la capital de Somàlia per poder tornar a participar en uns Jocs Olímpics. L'entrenador de Sami, Mustafa Abdelaziz, va confirmar al 'Corriere della Sera' que l'atleta es va embarcar aquest estiu en una pastera per intentar arribar a Itàlia i seguir la seva carrera esportiva amb motiu de la falta de fons del seu país. La seva mare, va explicar Abdelaziz, va vendre fins i tot un petit terreny per finançar el seu viatge i que pogués així complir el seu somni i tenir una vida allunyada de les guerres i la precarietat.

"Els supervivents d'aquest viatge van comunicar la llista de les persones que havien mort durant la travessia, i hi havia el seu nom [...]. Ens hem quedat glaçats. Sabíem que el viatge cap a Occident era perillós, però no ens podíem imaginar que ella seria una de les víctimes", ha afegit Abdelaziz. Samia va néixer el 1991. Era la gran de sis germans, filla d'una venedora de fruites. El seu pare va morir en un dels múltiples conflictes que es viuen al país.

El seu amor per l'esport la va portar a practicar atletisme, però també natació i bàsquet.

stats