Wikileaks
Internacional 14/04/2012

Julian Assange, creador de Wikileaks, estrena programa d'entrevistes en una televisió del govern rus

Russia Today rep finançament del Kremlin i va ser creada el 2005 per l'agència de notícies estatal. Assange promet converses amb "homes revolucionaris, intel·lectuals i visionaris"

Ara
2 min

BarcelonaEl canal de televisió rus pro-Kremlin Russia Today (RT) estrena dimarts el programa d'entrevistes 'The World Tomorrow' (El món demà), presentat per Julian Assange, el creador de Wikileaks.

Assange es troba sota arrest domiciliari a Anglaterra –des d'on ha gravat el programa– des del 2010 i intenta evitar l'extradició a Suècia, on el volen jutjar per acusacions d'assalt sexual.

Russia Today ha dit que no avançarà els noms dels 12 convidats però la seva editora en cap, Margarita Simonyan, ha dit que la primera entrevista serà controvertida. "No tinc cap dubte que aquest convidat en particular despertarà peticions per tancar-nos, sobretot per part d'aquells que no tenen cap respecte per la llibertat d'expressió", ha afegit.

Rússia Today, un canal finançat pel Kremlin

La declaració de l'editora de RT és destacable, tenint en compte que aquest canal rus és considerat com una televisió creada pel Kremlin per netejar la seva imatge. L'agència de notícies governamental Ria Novosti va crear el canal l'any 2005, que rep finançament directe del govern rus.

Amb 430 milions d'espectadors arreu del món, el canal també emet per internet. El xou d'Assange s'emetrà en rus, anglès, àrab i espanyol.

El canal promet converses amb "homes polítics, revolucionaris, intel·lectuals, artistes i visionaris" i amb "algunes de les persones més interessants i controvertides del món actual en un to franc i irreverent".

Assange vol presentar "a una audiència mundial l'esperit revolucionari" dels últims anys

"Els darrers cinc anys han estat marcats per una sèrie de crisis econòmiques persistents i de canvis polítics", explica Assange. "També han fet néixer una agitació revolucionària al Pròxim Orient i l'emergència de nous moviments de protesta al món occidental", diu el futur entrevistador, que pretén "captar i presentar a una audiència mundial una mica d'aquest esperit revolucionari".

Les paraules d'Assange han despertat moltes crítiques, que qüestionen la qualitat d'unes entrevistes que s'emetran des d'un canal rus mentre el Kremlin bloqueja els intents del Consell de Seguretat de l'ONU per aturar les massacres del règim de Baixar al-Assad a Síria.

stats