Internacional 15/01/2019

Juncker no participarà en el debat amb Sánchez al Parlament Europeu

Els populars culpen el president espanyol de l'absència del president de la Comissió

Júlia Manresa
3 min
Pedro Sánchez durant la roda de premsa d'aquest divendres des de la Moncloa després de l'últim consell de ministres de l'any

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern van desfilant pel Parlament Europeu per debatre sobre el futur de la Unió Europea des de fa mesos. Aquesta setmana és el torn del president espanyol, Pedro Sánchez, que compareixerà dimecres a l'Eurocambra. Però, contràriament al que passa en la majoria dels casos (encara que no serà la primera vegada), no serà el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, qui farà la rèplica a la seva intervenció, sinó que serà el vicepresident de la Comissió, Jans Timmermans.

El vicepresident del Grup Popular a l'Eurocambra, Esteban González Pons, ha culpat el president espanyol de l'absència de Juncker, perquè creu que com que Sánchez va demanar als socialistes espanyols que votessin en contra de la seva candidatura a la presidència de la Comissió, ara Juncker opta per no assistir a la seva compareixença a l'Eurocambra. González Pons ha recordat que Sánchez va demanar als socialistes que votessin en contra de Juncker com a president de la Comissió Europea i així ja justificat la seva absència de dimecres a Estrasburg. "El president Sánchez hauria de ser prudent en les seves declaracions i ser conscient que quan es va oposar al nomenament de Juncker [...] sembrava una collita de la qual ara recull els fruits", ha etzibat l'eurodiputat popular.

La Comissió Europea, però, assegura que és un problema d'agenda, perquè l'executiu comunitari ja tenia previst ser a Brussel·les per abordar els propers passos del Brexit l'endemà que Westminster decideixi si aprova o no l'acord que Theresa May va pactar amb les institucions comunitàries. Tot i això, el Partit Popular no ha desaprofitat l'ocasió. Ho ha explicat el comissari per a assumptes econòmics, Pierre Moscovici, en roda de premsa, que també ha demanat, de fet, que "no es malinterpreti aquesta absència".

"Juncker hauria estat encantat de ser-hi, però serà a Brussel·les l'endemà d'una votació important en relació amb el Brexit, no té res a veure amb això [l'actitud de Sánchez amb la candidatura de Juncker], el president té les seves obligacions", ha dit Moscovici.

Per intentar tancar la polèmica el mateix portaveu de Juncker, Margaritis Schinas, ha tuitejat que el president de la Comissió Europea ha tornat aquesta tarda a Brussel·les "per gestionar la situació després del vot a la Cambra dels Comuns". Assegura a la piulada que és "important que estigui disponible i treballant a Brussel·les en les properes hores".

"Demà, quan el president del govern espanyol comparegui al Parlament, el grup PPE l'escoltarà amb atenció i amb respecte institucional a allò que representa, subratllo el respecte institucional perquè és el que exigirem a Timmermans també en la seva intervenció", ha dit González Pons, advertint a Timmermans que actuï com a vicepresident de la Comissió i no com a candidat socialista a la presidència de l'executiu comunitari.

Retrets pels pressupostos amb Catalunya

González Pons també ha aprofitat per retreure a Sánchez les seves concessions a Catalunya en el projecte de pressupostos presentat aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Que expliqui no només la seva visió sobre el futur d'Europa sinó del "present", ja que considera que els pressupostos que va presentar ahir la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, posen en risc el compliment de dèficit amb la UE, en part perquè premia comunitats com Catalunya de manera excessiva, ha dit. "Els pressupostos donen, a aquella comunitat que té un govern independentista i que ha incomplert, un 70% més d'inversions, mentre que es redueixen en aquelles que compleixen i mostren un clar respecte a la Constitució espanyola", ha retret González Pons.

Per la seva banda, Els Verds europeus han avançat que en la compareixença de Sánchez a Estrasburg li demanaran una solució negociada per a Catalunya. "No podem demanar que els alliberin, però ho celebraríem amb xampany si ho fessin, ha dit el copresident d'Els Verds al Parlament Europeu, Philippe Lamberts. De fet, Lamberts ha assegurat que alliberar els independentistes ajudaria al diàleg. "Ja hem dit que aquest és un problema polític que no es resol a través del sistema judicial o policial, sinó amb una negociació, ha defensat.

Sobre la qüestió catalana, encara hi ha un altre front europeu que Sánchez ha defugit. Com va avançar l'ACN, la Moncloa va rebutjar la petició de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya de reunir-se amb el president espanyol. Per això, el seu portaveu, l'eslovè Ivo Vajgl, ha lamentat en declaracions a l'agència catalana que hagin rebutjat la reunió: "No crec que sigui la manera com han de reaccionar els demòcrates europeus si altres demòcrates demanen reunir-se" ha dit, recordant també que Sánchez va prometre resoldre el conflicte per la via política "però no ho ha fet".

stats