Internacional 29/06/2015

Juncker demana als grecs que votin 'sí' a l'acord amb la UE, encara que Tsipras digui 'no'

El president de la Comissió Europea diu que se sent "traït" pel govern grec. Adverteix que el referèndum grec serà "un sí o un no a Europa" i que els grecs "no s'han de suïcidar per por de morir"

Ara
2 min
ude Juncker, valora l'anunci de referèndum grec a Brussel·les / Reuters

BarcelonaEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest dilluns al matí que la sortida de Grècia de l'eurozona "no ha estat mai sobre la taula". "Per a mi, mai no ha estat ni serà una opció", ha assegurat.

Tot i que ha tingut dures paraules cap a Grècia, Juncker ha assegurat que "la porta encara està oberta" per "trobar una solució" a la crisi del deute grec. "Aquí no hi ha guanyadors i perdedors, o guanyem tots o perdem tots", ha advertit.

"Em sento una mica traït", ha afirmat el líder de la Comissió Europea, i ha destacat "l'esforç personal" que ell mateix ha fet, diu, per aconseguir un acord. En la seva compareixença de premsa a Brussel·les, Juncker ha acusat el govern d'Alexis Tsipras de voler posar "una democràcia contra les altres 18". "Cap democràcia val més que les altres", ha advertit.

Juncker ha acusat el govern grec d'haver posat "els guanys tàctics i populistes per sobre d'altres aspectes" quan "divendres passat va trencar unilateralment la negociació en anunciar un referèndum [sobre la proposta de les institucions] i fer campanya pel no".

El president de la Comissió ha negat taxativament els "rumors que parlen d'ultimàtum i que parlen de xantatge" en al·lusió a la proposta de la 'troica' per a Grècia. "D'on vénen aquests insults i aquestes amenaces? Això fa que la gent es faci una imatge equivocada de les negociacions", ha afegit Juncker, que ha dit que se sent "decebut" de Tsipras "com a polític i com a persona".

El dirigent comunitari ha defensat la proposta econòmica de les institucions internacionals com la "millor per a tothom" i ha fet campanya explícita pel sí al referèndum de diumenge. "Demano als grecs que diguin que sí a l'acord, perquè significarà que diuen que sí a continuar amb la resta d'estats de l'eurozona, que diuen que sí a Europa", ha afirmat, i ha advertit els grecs: "No et pots suïcidar perquè tinguis por de morir".

"Independentment de quina sigui la pregunta", ha apuntat Juncker, "dir 'no' en aquest referèndum és dir 'no' a Europa".

stats