Internacional 30/06/2015

L'Eurogrup descarta estendre el rescat, però continua negociant amb Grècia

Centenars de persones surten al carrer a Atenes per dir "sí a Europa". Els ministres de finances rebutgen negociar un nou rescat abans del referèndum de diumenge

Agències
3 min
Alexis Tsipras i Jean-Claude Juncker en la reunió d’ahir.

AtenesEl president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha rebutjat estendre el rescat grec, com li demanava el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i ha afegit que no negociarà un nou rescat abans del referèndum de diumenge, tal com havia advertit poc abans la cancellera Angela Merkel.

En acabar la reunió de l'Eurogrup d'aquesta tarda de dimarts, Dijsselbloem ha assenyalat també que un nou rescat per a Grècia podria tenir condicions encara més dures que les actuals. Els ministres es tornaran a reunir demà dimecres per seguir negociant.

La reunió dels ministres de finances de l'Eurogrup ha acabat aquest dimarts de nou sense acord, i convocant una nova reunió per seguir negociant dimecres. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha posat sobre la taula una nova proposta als seus creditors on demana un nou rescat que li permeti fer front als seus deutes, juntament amb una reestructuració del deute per als propers dos anys.

"Mentre aquest nou préstec s'acorda i s'implementa, Grècia sol·licita una extensió del programa actual per un curt període de temps", afegeix la carta de Tsipras a les institucions.

La proposta planteja que el nou crèdit es destini exclusivament a pagar les obligacions del deute grec i que estigui nodrit exclusivament a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat, és a dir, sense comptar amb el Fons Monetari Internacional (FMI).

Carta d'Alexis Tsipras al Mecanisme d'Estabilitat Europeu.

Aquest anunci arriba després que des de fonts comunitàries s'hagi informat que Tsipras estava estudiant una última proposta d'acord sobre el rescat que hauria presentat aquesta matinada el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. El portaveu de Juncker ha demanat a l'executiu grec que "faci un moviment abans de la mitjanit".

Tot i així, la reunió d'aquesta tarda de l'Eurogrup, realitzada per via telefònica, ha acabat convocant una nova trobada demà dimecres.

Mentrestant, centenars de persones han sortit als carrers d'Atenes per defensar la permanència de Grècia dins de l'Eurozona.

La premsa grega explica que els dos líders estan en contacte i que alguns sectors del govern estan pressionant el líder de Syriza per acceptar la proposta de les institucions, de la qual no han transcendit els detalls. La cadena privada grega Skai informa que Atenes ja hauria posat sobre la taula la seva rèplica.

Segons informa la corresponsal del diari britànic 'The Guardian' a Atenes, "creixen les informacions que el primer ministre grec ha acceptat un acord i viatjarà a Brussel·les aquesta mateixa tarda per discutir-lo amb els responsables europeus".

Fonts del govern de Syriza han remarcat aquest dimarts que Grècia continua asseguda a la taula de negociacions buscant "una solució viable per mantenir-se dins de l'eurozona".

Aquestes negociacions poden ser determinants per definir què és exactament el que els grecs votaran en referèndum aquest diumenge, en una consulta que serà determinant per a la continuïtat de Grècia dins de l'eurozona.

Són els últims moviments abans que aquesta matinada expiri la pròrroga del rescat i alhora venci el pagament de 1.600 milions d'euros al Fons Monetari Internacional, que Atenes ha dit que no podrà afrontar sense finançament dels socis europeus. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, havia demanat una ampliació del rescat per garantir que els grecs poguessin celebrar amb normalitat el referèndum d'aquest 5 de juliol sobre l'acord amb els creditors internacionals.

De moment no hi ha detalls sobre els termes de la proposta de Juncker. Fonts comunitàries només han aclarit que hi ha una precondició: abans de l'inici de la reunió de l'Eurogrup Tsipras s'ha de comprometre per escrit a fer campanya a favor del sí en el referèndum. El líder de Syriza ha titllat l'última oferta d'acord de la 'troica' d'"humiliant".

Fonts governamentals gregues han afirmat que estan escoltant amb atenció la proposta, si bé han sostingut que "Tsipras votarà 'no' diumenge". Diumenge la Comissió ja havia plantejat una altra oferta a Atenes en la qual l'IVA als hotels era del 13% en lloc del 23% que es reclamava divendres.

Si el govern grec acceptés, l'Eurogrup podria adoptar un comunicat que reafirmi el compromís del 2012 de plantejar-se ampliar els terminis del venciment de préstecs, rebaixar els interessos i estendre la moratòria del pagament d'interessos, i que podria començar a aplicar-se a l'octubre.

stats