Internacional 26/01/2016

Junqueras, al 'Financial Times': "Als creditors d'Espanya els interessa un acord entre Espanya i una Catalunya independent "

El vicepresident considera que els mercats estan interessats a un acord per no deixar el deute en mans de Madrid, un govern "en què no es pot confiar"

Ara
2 min
Captura de pantalla de l'entrevista de FT a Junqueras

BarcelonaOriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, explica en una entrevista al diari britànic 'Financial Times' que el procés català es jugarà no només en clau catalana i espanyola, sinó també internacional. Per això, el Govern està buscant la implicació d'altres països de la UE i dels mercats financers per augmentar la pressió política sobre Madrid.

"Estem convençuts que aquest procés no és unilateral ni bilateral", diu Junqueras. "No és només entre la República Catalana i Espanya, o entre la República Catalana, la UE i Espanya. Hi ha també elements de caràcter privat... La gestió del pes del deute espanyol és un problema. El deute públic supera el bilió d'euros i el creixement econòmic continua basat en un elevat dèficit públic".

Segons Junqueras els creditors d'Espanya estan més interessats en un acord entre Espanya i una Catalunya independent que en un procés no pactat en què el deute quedi en mans d'un govern de Madrid "en què no es pot confiar". "¿Als mercats financers els va bé tenir un sol interlocutor que fins ara ha demostrat que ni és eficient ni és fiable? ¿O és millor tenir un altre interlocutor, amb la determinació evident de ser eficient i creïble?", es pregunta Junqueras.

Per al corresponsal del diari britànic a Madrid, Tobias Buck, aquests comentaris "probablement sorprendran els inversors de deute espanyol, que veurien un trencament del país com un fet negatiu, i ara mateix estan comprant deute espanyol a un interès molt baix.

La pressió dels mercats i les institucions supranacionals

Junqueras insisteix que la pressió internacional és clau. "Qui pot pressionar Madrid? Les institucions supranacionals, els fons que tenen deute espanyol... hi ha molts actors que tenen una opinió rellevant".

A curt termini, el conseller d'Economia explica que "gestionarem els recursos que ens dóna el govern espanyol de la millor manera possible. I si no podem fer més explicarem que és perquè el govern espanyol decideix arbitràriament no donar-nos els recursos que necessitem per finançar polítiques socials bàsiques".

L'entrevista es va publicar dilluns a les nou del vespre (a les deu, hora catalana), però durant unes hores no ha estat disponible al web del diari, fins aquest matí. Tampoc s'ha publicat a l'edició en paper.L'autor de l'article ha explicat en un tuit a Liz Castro, responsable d'Internacional de l'ANC, que l'entrevista s'havia d'haver publicat aquest matí i que es va avançar per error.

stats