Internacional 07/02/2018

Les autoritats kenianes deporten al Canadà un líder de l'oposició

El president pretén així afeblir la coalició que s'oposa a la seva permanència al poder

Ara
2 min
Miguna Miguna, amb corbata a l'esquerra de la imatge i al costat del líder Raila Odinga.

BarcelonaLes autoritats kenianes han deportat un reconegut líder de l'oposició keniana per afeblir la coalició que s'oposa al president del país. El líder deportat es diu Miguna Miguna, és advocat i va participar en la cerimònia simbòlica d'autoinvestidura del líder polític Raila Odinga. Va ser arrestat a casa seva, a Nairobi, i hores més tard va ser embarcat en un vol en direcció al Canadà.

"El règim il·legítim i dèspota m'ha col·locat a la força en un vol nocturn de KLM des de Nairobi fins a Amsterdam violant els meus drets constitucionals i cinc ordres judicials i contra la meva dignitat", ha replicat Miguna en un comunicat.

Tres cadenes de televisió van ser forçades a tancar per haver retransmès l'acte cerimonial d'autoinvestidura de Raila Odinga, tot i que unes hores més tard dues han reobert.

Els jutges havien ordenat a les autoritats alliberar Miguna Miguna, però finalment va ser traslladat a un tribunal a 60 quilòmetres de la capital.

La dona de Miguna, Jane Miguna, ha comunicat en una entrevista: "Des del diumenge el gerent de casos de l'alta comissió canadenca de Nairobi ni tan sols podia dir-me si Miguna estava viu o mort".

Durant la cerimònia en què Odinga es va autoproclamar "president del poble", Miguna compareixia al seu costat mentre recitava el seu jurament. Mesos abans, Miguna s'havia autoproclamat "general" del Moviment Nacional de Resistència, fundat per la coalició que dirigeix Odinga, la Súper Aliança Nacional (NASA) per protestar contra el president kenià, Uhru Kenyatta.

A l'agost del 2017 es van celebrar eleccions a Kènia i, segons la NASA, Odinga va guanyar els comicis. Els resultats van ser impugnats davant el Tribunal Suprem, que va donar la raó a aquesta coalició i va calcular que la NASA hauria obtingut 8,1 milions de vots davant els 7,8 milions del president Kenyatta. Les eleccions es van repetir l'octubre de l'any passat, però els votants d'Odinga es van abstenir, cosa que va donar la victòria a Kenyatta: va aconseguir el 98% dels sufragis i va ser investit president un mes després.

stats