Internacional 15/03/2015

Kerry reconeix que "al final" els Estats Units hauran de negociar amb Al-Assad

L'emergència d'un enemic comú potent com l'Estat Islàmic sembla haver suavitzat la posició nord-americana respecte al règim sirià

Reuters / Europa Press
2 min
El Secretari d'Estat dels EUA, John Kerry / REUTERS

EgipteEl secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha reconegut que "al final" el seu país haurà de negociar amb el president sirià, Baixar al-Assad, per impulsar un procés polític que serveixi per posar final a la guerra a Síria. Kerry ha fet aquestes declaracions en una entrevista concedida a la cadena CBS, quatre anys després que esclatés el conflicte al país àrab.

"Hi ha un increment de la pressió de diverses maneres perquè això passi. Hem de deixar clar que estem donant passos per avançar en aquesta direcció", ha afegit Kerry, que ha detallat que diversos aliats contribueixen a aquesta estratègia. El cap de la diplomàcia nord-americana ha reiterat que la sortida a la guerra civil siriana, de la que en aquests dies es compleixen quatre anys, ha de ser política i no militar.

"Perquè el règim d'Assad s'avingui a negociar hem de deixar clar que hi ha determinació en totes les parts per buscar una sortida política i que canviïn els seus càlculs sobre la negociació. És una cosa que es porta a terme ara mateix", ha explicat Kerry, al·ludint a l'aparent confiança d'Al-Assad sobre la seva permanència en el poder i el seu recel a dialogar.

Fins ara Washington rebutjava qualsevol possibilitat de negociació amb Al-Assad. La posició oficial era que el president sirià havia perdut tota la seva legitimitat i que l'única sortida possible era que abandonés el poder. Tot i això, l'emergència d'un enemic comú potent com l'Estat Islàmic sembla haver suavitzat la posició nord-americana.

Després de quatre anys de conflicte, unes 220.000 persones han mort, un terç de tota la població siriana és desplaçada de guerra i els extremistes de l'Estat Islàmic (EI), oposats al Govern de Damasc, ocupen àmplies extensions de terreny i han relegat a la irrellevància a l'oposició moderada.

stats