Internacional 19/08/2014

Kíev acusa els pro-russos d'assassinar 15 refugiats ucraïnesos

Les víctimes intentaven fugir amb un comboi de Lugansk

Agències
2 min
Soldats ucraïnesos baixen un dels refugiats ferits en un suposat atac dels pro-russos.  ALEKSEY CHERNYSHEV / AFP

KíevLes autoritats ucraïneses han informat que 15 refugiats han aparegut morts, presumptament assassinats pels separatistes pro-russos quan intentaven abandonar la ciutat de Lugansk, a l'est d'Ucraïna.

"Hem trobat 15 cossos de civils", ha assegurat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna (CSND), Andrei Lisenko, que a última hora d'ahir informava de desenes de morts com a resultat de l'atac dels revoltats a una columna de refugiats.

Segons Lisenko, les tasques de rescat han hagut de ser suspeses pels combats que hi ha a la zona entre les forces de Kíev i els rebels.

"Els terroristes intenten destruir les proves del seu delicte. Han bloquejat la zona on va ser destruïda la columna. I disparen contra els cotxes de periodistes i experts militars de les Forces Armades d'Ucraïna" que miren d'arribar al lloc, ha subratllat un portaveu de les forces governamentals ucraïneses.

El portaveu del CSND ha explicat que els refugiats van ser atacats a la sortida de Lugansk, en una carretera que uneix aquesta ciutat amb un tram de la frontera russa i ucraïnesa en mans dels separatistes.

"La columna (de refugiats) va ser aniquilada gairebé íntegrament. Pel que sembla, els guerrillers esperaven aquesta columna i d'aquesta manera van poder atacar amb tot", va dir Lisenko, que ha subratllat que entre els morts "hi ha moltes dones i nens".

Els adults i els nens anaven, segons Lisenko, per separat en diversos camions de l'exèrcit que portaven banderes blanques i distintius per indicar que transportaven la població civil.

El portaveu dels revoltats, Konstantín Knírik, ha rebutjat rotundament les acusacions de Kíev i les va titllar de "basta propaganda".

"Per descomptat que ningú ha disparat contra els refugiats. (...) No hi ha cap prova documental. Les acusacions no se sostenen amb res", va assegurar Knírik.

Lugansk, assetjada des de fa setmanes per les forces governamentals i escenari dels més aferrissats combats entre els dos bàndols, "és al límit de la supervivència", adverteix en un comunicat de l'assemblea municipal d'aquesta ciutat, en la qual segueixen al voltant de 250.000 dels seus 430.000 habitants.

Els combats carrer per carrer ja han arribat al centre de la ciutat, segons el portaveu del CSND, tot i que els rebels desmenteixen aquesta informació.

stats