Internacional 04/06/2019

La germana de Kim Jong-un reapareix després de dos mesos d'absència sospitosa

El líder nord-coreà critica "l'esperit equivocat" de les coreografies als jocs massius de Pyongyang

Efe / Ara
2 min
La germana de Kim Jong-un, Kim Yo-jong (la primera dona per l'esquerra), apareix aplaudint en un acte amb el seu germà.

PyongyangKim Jo-jong, la germana del líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha aparegut per primera vegada en públic després de gairebé dos mesos allunyada de les càmeres i poc després que un mitjà sud-coreà digués que havia estat degradada temporalment pel fracàs de la cimera de Hanoi, entre Donald Trump i Kim Jong-un.

L'agència estatal nord-coreana KCNA ha informat aquest dimarts que Kim Jong-un i Kim Jo-jong van acudir amb diversos pesos pesants del règim a un dels cèlebres espectacles de gimnàstica massiva celebrat dilluns a Pyongyang.

Segons l'agència de notícies estatal KCNA, Kim hauria "criticat seriosament" els creadors de l'espectacle per "l'esperit equivocat de la creació i la seva actitud i el seu treball irresponsable, apuntant els continguts i les formes" de l'espectacle. Els jocs massius de Pyongyang són l'ocasió de lluir massives coreografies que són assajades durant mesos per garantir la màxima sincronia i harmonia de colors sobre la pista, però sembla que en aquesta ocasió no devien agradar al gran líder.

A les imatges publicades dels jocs, es veu Kim Jo-jong asseguda a la llotja a la dreta de la dona de Kim Jong-un, Ri Sol-ju, que està asseguda a l'esquerra del seu marit. L'última vegada que va aparèixer en els mitjans de propaganda nord-coreans va ser fa 52 dies, durant la sessió inaugural de la XIV legislatura de l'Assemblea Popular Suprema.

Considerada la mà dreta del seu germà, la seva absència durant el viatge que Kim Jong-un va fer a Rússia a l'abril per reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin, va activar les alertes.

Divendres passat el diari conservador sud-coreà 'Chosun' va assegurar que el règim havia fet una important purga després del fracàs de la cimera del febrer amb els Estats Units que possiblement incloïa el fet d'haver apartat temporalment Kim Jo-jong de les seves funcions.

'Chosun' també va assegurar que s'havia executat qui va ser ambaixador a Espanya i encarregat de les negociacions per a la cimera de Hanoi, Kim Hyok-chol, que de moment no ha aparegut en públic. També va dir que Kim Yong-chol, un altre alt càrrec del règim, havia estat enviat a un camp de treball com a càstig pel mal resultat de la cita amb EUA, però diumenge va aparèixer també en un acte públic.

stats