Internacional 08/06/2014

Kosovo celebra eleccions parlamentàries sense incidents però amb alta abstenció sèrbia

La presidenta Atifete Jahjaga subratlla que els comicis són importants per al futur del país i una prova de la "democratització"

Efe
1 min

BelgradLa votació per a les eleccions parlamentàries anticipades a Kosovo transcorre avui sense incidents ni irregularitats d'importància, encara que amb poca afluència al nord, poblat per serbis.

La Comissió Electoral Central ha informat que en les primeres quatre hores de votació, fins a les 09.00 GMT, s'havia registrat una afluència d'un 10% a Kosovo, mentre que al nord havia estat d'un 5%.

L'ONG Democràcia en Acció (DNV), que supervisa les eleccions, ha assenyalat que s'han registrat poques irregularitats, com la presència del material electoral a les immediacions dels centres de votació, un fet contra llei, així com l'accés a les urnes de persones sense autorització.

Uns 1,8 milions de ciutadans amb dret a vot estan cridats a les urnes per escollir els 120 diputats del Parlament entre candidats de 30 partits i coalicions.

Aquestes són les segones parlamentàries des que Kosovo va proclamar la seva independència unilateral de Sèrbia el 2008, reconeguda per més de cent països, entre els quals els Estats Units i la gran majoria dels estats de la Unió Europea (UE).

Prova de democratització

La presidenta de Kosovo, Atifete Jahjaga, ha recalcat avui quan ha anat a votar a Pristina la importància d'aquests comicis per al futur de Kosovo perquè "són una prova de la democratització i determinen el nivell de la maduresa" de l'estat.

La comunitat internacional ha exigit a les autoritats de Pristina que les eleccions siguin justes i que se celebrin en un ambient democràtic, després de la denúncia d'irregularitats en els comicis del 2010.

Milers d'observadors nacionals i estrangers, entre els quals n'hi ha de la UE i l'OSCE, supervisen la votació, mentre que la policia kosovar, l'Eulex, i la força internacional KFOR de l'OTAN s'encarreguen de la seguretat.

stats