Internacional 05/04/2016

El Kremlin es defensa parlant d’un atac de putinofòbia

Natàlia Boronat
3 min
El Kremlin  parla d’un atac al president rus “per contrarestar els èxits” 
 Del país.

Moscou“És evident que el grau de putinofòbia ha arribat a un nivell tan alt que ja no es pot parlar bé de Rússia”, va sentenciar ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en comentar els papers de Panamà que apunten que persones del cercle pròxim a Vladímir Putin van gestionar fins a 2.000 milions de dòlars a través de societats opaques.

El portaveu del Kremlin, que feia una setmana ja havia alertat que s’estava preparant un atac mediàtic contra el president rus, va afirmar: “Tot i que Putin no hi figura de facto, és evident que l’objectiu principal d’aquesta filtració és el nostre president, sobretot de cara a les eleccions parlamentàries i a les presidencials previstes per d’aquí dos anys”. Peskov considera que la finalitat de les suposades revelacions és desestabilitzar la situació de Rússia.

Peskov va qualificar la investigació, que està convençut que en realitat va ser dirigida per antics membres del departament d’Estat dels Estats Units, de la CIA i d’altres serveis especials, de “poc professional” i “poc qualificada”. Concretament, pel que fa a materials relatius al president rus, Peskov va dir que “no hi ha res de concret, ni res de nou, hi falten els detalls i tota la resta es construeix a partir d’especulacions”. El portaveu també va haver de defensar la seva dona, la patinadora Tatiana Navki, assegurant que mai ha tingut cap empresa en cap paradís fiscal, com apunten les filtracions.

Els atacs mediàtics contra Rússia, segons el cap del Kremlin, tenen com a objectiu contrarestar èxits russos com el gir que ha fet la guerra a Síria i la situació a Palmira gràcies a l’ajuda de Moscou. El Kremlin no presentarà cap querella judicial internacional contra els seus autors ja que “es tracta d’especulacions” al voltant del president.

Peskov va confirmar que, efectivament, el violoncel·lista Serguei Rolduguin, que segons la investigació és el propietari de tot un imperi opac, és amic de Putin. Roman Anin, periodista de Nóvaia Gazeta, el diari que ha publicat la investigació a Rússia, va explicar ahir que Rolduguin, com a músic en actiu, no es podia ocupar de manera independent de totes les empreses que estan al seu nom sinó que, com corroboren els documents, pertanyien a algú altre i per això els reporters pressuposen que el president rus també hi està implicat. A més, segons Anin, hi ha una violació flagrant de la llei en el finançament d’aquestes empreses opaques a través de transferències irregulars d’actius provinents de negocis inexistents de diverses empreses estatals.

Hi ha molts interrogants al voltant de la figura de Rolduguin. Fa uns anys s’havia sentit el seu nom com a ministre de Cultura però ell havia negat els rumors dient que no li agradava gens la gestió ni les finances.

Crida per les xarxes

L’oposició liberal va celebrar la publicació fent una crida per les xarxes socials, liderada per l’advocat i bloguer Alexei Navalny, a destituir Putin. Ahir, alguns piquets es van instal·lar en llocs estratègics del centre de Moscou en contra del president. Navalny va elogiar la investigació dient per Twitter que “d’acord amb aquests documents tota la cúpula dirigent de Rússia ha d’anar a la presó”. Mentrestant, molts analistes russos consideren que és poc probable que el poder de Putin trontolli.

A més del violoncel·lista, també hi ha noms com el del viceministre d’Interior, Aleksandr Makhònov; parents d’alts càrrecs, com la neboda del secretari del Consell de Seguretat Nikolai Pàtruixev; el fill d’un altre viceministre d’Interior, Igor Zubov; alguns diputats i senadors del partit oficialista Rússia Unida, i bancs i corporacions estatals com la petroliera Rosneft. Segons el director general de la secció russa de l’organització Transparència International, Ilià Xumànov, els que es podrien veure molt afectats per la publicació de la investigació són els bancs russos, que estarien implicats en els esquemes corruptes que es denuncien.

stats