Internacional 21/05/2018

L'acord de govern a Itàlia dispara la seva prima de risc

Els plans d'augmentar la despesa pública castiguen el deute del govern italià

Ara
1 min
Di Maio compareixent davant de la premsa al palau del Quirinal, seu de la presidència italiana, a mitjan d'abril

BarcelonaL'acord entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga ha generat certesa sobre la seva aproximació per formar govern a Itàlia, però a la vegada ha generat incertesa respecte a la situació econòmica. La màxima prova sobre la desconfiança que genera al mercat el pacte es demostra amb l'evolució de la prima de risc italiana, que ja els últims dies ha crescut i ho ha continuat fent avui. Se situa actualment en els 174 punts bàsics, la xifra més alta des de l'octubre i un repunt del 31,8% des de dimarts passat.

El bons italians a deu anys han d'assumir uns interessos a pagar del 2,298%, cosa que suposa també un diferencial de 85 punts bàsics respecte als espanyols, la màxima diferència des del 2012.

La raó dels mercats per considerar més arriscat comprar deute italià s'explica perquè es dona per fet que el nou govern italià, si l'arriba a sancionar el president de la república italiana, Sergio Mattarella, comportarà un pla de grans despeses que serà castigat per les agències de qualificació del deute. Avui els bons a dos anys veien com els seus tipus d'interès pujaven vint punts bàsics, fins a situar-se en el 0,215%. És el tipus més alt des del 2016.

L'acord entre la Lliga, d'extrema dreta, i el M5E, antisistema, compromet els dos partits a fer un esforç de milers de milions d'euros els pròxims anys, d'acord amb una retallada dels impostos, més despesa per als més pobres i una reforma de les pensions. El problema és que el pròxim primer ministre italià haurà d'assumir aquest programa de govern en un dels estats de la Unió Europea més endeutats.

stats