Internacional 21/09/2014

L'Agfanistan pacta un govern unitari a mesos de la retirada dels Estats Units

Efe
2 min
Abdullah, a l'esquerre, saluda el fins ara rival, Ghani, després d'arribar a l'acord de govern. REUTERS

KabulEls candidats a ocupar la presidència de l'Afganistan, Abdullah Abdullah i Ashraf Ghani, han signat avui l'acord que garantirà la formació d'un govern d'unitat nacional en què tots dos ocuparan llocs de responsabilitat. El pacte es produeix mesos abans que les tropes dels Estats Units iniciïn la retirada a finals d'any i sota l'amenaça que l'OTAN també fes el mateix si no s'arribava a salvar les diferències per evitar el buit de poder.

En una cerimònia celebrada al Palau del president sortint, Hamid Karzai, i retransmesa en directe, els dos candidats han signat l'acord que tanca la crisi electoral oberta fa tres mesos.

El pacte estableix que un dels candidats ocuparà el lloc de president (tot indica que serà Ghani d'acord amb les informacions que s'han filtrat als mitjans), mentre que el derrotat serà el "cap de l'executiu", tot i que encara no s'ha fet cap anunci oficial.

Després de la signatura del tractat, Karzai s'ha dirigit als dos candidats i els ha felicitat per haver arribat a un acord en què, segons ha aclarit, ell no ha participat en la redacció, i alhora els ha desitjat que puguin "continuar amb els projectes que el govern actual va començar".

"Espero que aconsegueixi el que jo no vaig poder", ha sentenciat el president sortint, a qui la Constitució afganesa impedeix presentar-se a una tercera legislatura.

L'acord preveu també, segons els detalls que s'han anat filtrant, que d'aquí a dos anys es convoqui la Loya Jirga ('assemblea tradicional afganesa') per modificar la Constitució i incloure en el sistema governamental la figura del primer ministre, que reemplaçaria el cap de l'executiu.

També està previst que es modifiqui el sistema electoral, per evitar una crisi institucional com la que s'ha produït arran d'aquestes eleccions i després que aquest 7 de juliol Abdullah rebutgés per frau els resultats preliminars que donaven la victòria a Ghani.

El portaveu de la Comissió Electoral de l'Afganistan (IEC), Mohammad Noor, va assegurar ahir davant la premsa que avui es donarien a conèixer els resultats de la ronda final de les eleccions d'aquest 14 de juny, després del recompte del 100% dels vots.

Abdullah ha sol·licitat, però, segons diverses fonts dins del seu equip, que no es produeixi l'anunci, per evitar que hi hagi "un vencedor i un derrotat" en unes eleccions que d'acord amb la seva opinió són il·legítimes pel "frau a escala industrial "que hi va haver.

Abdullah acceptaria que Ghani ocupés el lloc de president sense que es donin a conèixer els resultats, perquè segons ell no és possible anul·lar tots els vots fraudulents malgrat el recompte dels 8,1 milions de paperetes dipositades a la ronda final.

Dilluns passat, la IEC va reconèixer que durant la segona volta es va produir "un frau a gran escala perpetrat per les forces de seguretat, governadors i membres de la IEC" i va anunciar la invalidació dels vots dipositats en 1.028 col·legis electorals, el 16% del total.

stats