Alemanya
Internacional 15/07/2012

L'alemany que té el futur de l'euro a les mans

Andreas Vosskuhle, president del Constitucional, delibera sobre els últims plans de rescat europeus

Isaac Lluch
1 min

BerlínEuropa mira a Karlsruhe, on es juga el destí de l'euro: el TC alemany decideix si la seva Constitució permet el rescat de l'eurozona. El president del Tribunal no es deixa pressionar per Merkel ni ningú.

El nerviosisme a les files del govern d’Angela Merkel ha estat notori aquesta setmana. Mentre el presiden alemany, Joachim Gauck, ha instat la cancellera a explicar clarament als ciutadans la seva política europea, el ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, s’ha abocat a exercir una pressió imprudent al Tribunal Constitucional (TC) alemany en vista del temor que freni les mesures de rescat a l’eurozona.

El tribunal que presideix Andreas Vosskuhle té una immensa i històrica responsabilitat. Dimarts passat va rebre les denúncies d'un grup de ciutadans i parlamentaris d’esquerra i de dreta, amb l'adhesió de 23.000 firmes, contra la ratificació del pacte fiscal de la UE –amb què Alemanya vol imposar la seva recepta de disciplina pressupostària- i contra el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE). Els jutges demanen més temps per valorar-ho, cosa que s'interpreta com un senyal amenaçador per Berlín.

Però Vosskuhle no es deixa ni marcar el ritme ni intimidar. I no perquè faci 1,95 metres i estigui acostumat a mirar-se les coses des de dalt. Al contrari, la premsa alemanya afalaga tant la modèstia amb què vehicula la seva jerarquia com la ponderació que sempre ha demostrat en la seva vertiginosa carrera.

Podeu llegir la notícia sencera a l'Ara Premium.

stats