Internacional 26/03/2015

L'Aràbia Saudita llança una operació militar contra els rebels del Iemen

L'avenç de les tropes Houthis cap a Adén, on està refugiat el president iemenita, ha precipitat la intervenció estrangera

1 min
Efectes dels bombardejos sobre Sanà. REUTERS

Avions de combat saudites han bombardejat avui diverses posicions militars dels rebels Houthis en diferents punts del Iemen per intentar frenar l'avanç de les seves milícies cap a la ciutat meridional d'Aden, on està refugiat el president Abdo Rabu Mansur Hadi.

A la capital, els avions han atacat la base militar d'Al Dailami i la base aèria adjacent a l'aeroport internacional. A Sanà s'han escoltat explosions en diferents parts de la ciutat, així com les bateries antiaèries.

Aquest atac es produeix poc després que l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Kuwait, Qatar i Bahrain decidissin respondre a la petició de Hadi d'actuar militarment per frenar l'avanç dels rebels Houthis, que avui han arribat a les portes d'Aden.

Protegir el Iemen

"Els nostres països han decidit respondre a la petició del president iemenita, Abdo Rabu Mansur Hadi, de protegir el Iemen i el seu poble de l'atac de les milícies Houthis, que han estat i continuen sent una eina en mans d'una força estrangera", informa un comunicat conjunt difós per l'agència oficial saudita SPA.

En aquest missatge els cinc països, membres del Consell de Cooperació del Golf Pèrsic (CCG), insisteixen que "el cop d'Estat" dels Houthis i el seu avanç suposen una amenaça per a la seguretat i l'estabilitat del Iemen i de la regió, així com per a la "pau i la seguretat internacional".

Així mateix, acusen una "força regional" que no identifiquen, però que presumiblement és l'Iran, de donar suport als Houthis amb l'"objectiu d'exercir la seva hegemonia sobre el Iemen i convertir-lo en base per exercir la seva influència sobre la regió".

stats