Internacional 20/01/2015

L'autòpsia del fiscal Nisman no troba restes de pólvora i trontolla la hipòtesi del suïcidi

La víctima va deixar la llista de la compra per dilluns

Efe
2 min
Manifestants porten una samarreta amb el lema "Assassins" en al·lusio a l amort del fiscal. IVAN FERNÁNDEZ / EFE

Buenos AiresLes mans del fiscal Alberto Nisman no tenien rastre de pólvora. Però l'autòpsia realitzada al fiscal que investigava la presidenta argentina, Cristina Fernández, no descarta que ell s'hagués disparat perquè, ha explicat la fiscal que porta el cas, "en ser una arma de guerra, usualment no permet que l'escombrat electrònic doni un resultat positiu". "No és un resultat inesperat", ha conclòs.

La fiscal argentina Bibiana Féin, que investiga la mort del seu col·lega Nisman, ha revelat avui que, en les indagacions fetes a la casa d'aquest, van trobar una nota amb una llista de la compra i altres tasques pendents per al dilluns, suposadament dirigida a una empleada domèstica.

Per aquest motiu, Féin investigarà si Nisman tenia contractat personal domèstic amb la intenció de poder identificar aquesta persona i citar-a declarar, segons ha informat l'agència de notícies oficial Télam.

L'exvicepresident de la Delegació d'Associacions Israelianes Argentinas (DAIA) Jorge Kirszenbaum assenyalar que aquesta nota va ser vista també per familiars de Nisman que van assistir al registre de l'apartament del fiscal després de ser trobat mort d'un tret a la templa.

Segons Kirszenbaum, es tracta d'un nou indici que Nisman "no tenia cap intenció de suïcidar-se".

Nisman, de 51 anys, estava al capdavant de la Unitat Fiscal Especial de Recerca de l'Atemptat contra la mutual jueva AMIA que va causar 85 morts el 1994.

Després de vuit anys d'investigacions, Nisman va denunciar la setmana passada a la presidenta argentina, Cristina Fernández, per considerar que el memoràndum d'entesa aprovat al gener de 2013 amb l'Iran incloïa un presumpte encobriment dels sospitosos de l'atemptat contra l'AMIA a canvi de les relacions comercials i l'intercanvi de petroli per grans en un context de crisi energètica a Argentina.

La denúncia, basada en escoltes telefòniques, arriba al diputat oficialista Andrés Larroque, els militants Luis D'Elia i Fernando Esteche, personal de la secretaria d'Intel·ligència de la Presidència argentina, l'exfiscal federal i exjutge d'instrucció Héctor Yrimia, i el referent comunitari iranià Jordi "Yussuf" Khali.

Arran de la mort de Nisman, la política argentina viu un trasbals. Ahir, després de conèixer-se la seva defunció, centenars de ciutadans van sortir al carrer per reclamar una investigació ràpida que aclareixi la causa de la mort del fiscal.

stats