Internacional 09/03/2015

L'Eurogrup aborda avui les reformes immediates de Grècia sense avançar liquiditat

"Només donarem diners quan els grecs mostrin que han donat passos", recorda el president de l'organisme, Jeroen Dijsselbloem

Efe
2 min
Varufakis no descarta noves eleccions o un referèndum

Brussel·lesEls ministres d'Economia i Finances de l'eurozona escoltaran aquest dilluns l'exposició del titular grec, Yanis Varufakis, sobre les reformes immediates amb les quals el país hel·lè vol augmentar la recaptació d'impostos. L'Eurogrup no prendrà decisions, però, sobre un avançament que alleugi la urgència de liquiditat d'Atenes.

Varufakis va enviar al president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, una carta amb set punts sobre mesures que vol aplicar de manera accelerada. Entre elles, la millora de la recaptació de l'IVA mitjançant "un gran nombre d'inspectors no professionals", a la qual l'holandès ha respost "positivament", segons fonts governamentals gregues, encara que alguns mitjans sostenen que Brussel·les no es dóna per satisfeta.

El mateix Dijsselbloem va dir aquest diumenge en una entrevista amb el diari holandès 'Volkskrant' que "Grècia té una necessitat urgent de diners perquè les seves arques sembla que estan gairebé buides, però ha de donar algun pas abans de rebre diners". "No crec que passi aquest mes", ha assenyalat, i alhora ha recalcat: "Només donarem diners quan els grecs mostrin que han donat passos".

Fonts europees han subratllat que les set mesures representen només una part de les que Atenes ha d'especificar fins a l'abril i adoptar amb les institucions, de manera que no hi haurà cap decisió en la reunió dels dinou països que comparteixen l'euro. "Les institucions hauran d'analitzar totes les mesures exigides" a l'acord assolit al febrer per determinar si impacten o no negativament en els objectius pressupostaris, la recuperació econòmica o l'estabilitat financera, i assegurar-se que estiguin plenament finançades. "De moment aquestes discussions no han començat", han indicat les fonts europees.

La possibilitat que s'avanci part de l'ajuda financera a Grècia en dividir-la en diferents trams ha estat esmentada pel mateix Dijsselbloem en una entrevista, i en teoria podria fer si Atenes accelerés extremadament la implementació de les reformes. No obstant això, en termes pràctics i de calendari, aquesta opció no es considera factible a l'Eurogrup, almenys de moment, d'acord amb les fonts.

stats