Internacional 25/06/2015

L'Eurogrup s'acaba sense acord sobre Grècia i es tornarà a reunir dissabte

Hi ha dos documents sobre la taula, el del govern grec i el de les institucions europees

Efe
2 min
El ministre grec de Finances, Ianis Varufakis, i el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, abans de començar la reunió / EFE

Brussel·lesLa reunió dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, l'Eurogrup, s'ha acabat avui sense un acord amb Grècia i es tornarà a reunir aquest dissabte.

Minuts abans de saber-se el nou fracàs, quan arribava a la cimera dels caps d'estat i de govern que també se celebra avui a Brussel·les, el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, s'havia mostrat confiat. Creia que el seu país arribaria finalment a un acord amb els seus socis, malgrat les dificultats de les negociacions en les últimes hores i noves propostes sobre la taula.

"Les negociacions sempre estan plenes de desacords i al final acaben en compromís", ha dit Tsipras, que ha assegurat que està convençut que podran "arribar a un compromís que permetrà a Grècia i Europa superar la crisi.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha reconegut que, malgrat els seus esforços mediadors en les últimes hores, Grècia i els creditors encara no han arribat a un acord. Ha assegurat que treballa "cada segon" perquè el projecte europeu no es trenqui i perquè hi hagi una solució compatible per a Atenes i per a l'euro.

Tsipras i els màxims representants de les institucions creditores havien acabat la reunió prèvia a l'Eurogrup sense un acord sobre una sèrie de propostes de les dues parts.

Les institucions han consensuat un document que han elevat a l'Eurogrup i que incorpora alguns aspectes de les propostes gregues, però que "no han estat acceptats per Atenes".

Les institucions –la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI)– han considerat no obstant això que els documents, acordats "unànimement", poden ser "una base per a un acord".

Fonts del govern grec han indicat a l'agència Efe que hi ha dos documents sobre la taula de l'Eurogrup, el d'Atenes i el de les institucions.

La part grega es manté ferma en les seves propostes, que havien estat qualificades dilluns mateix com una "bona base" per a un acord, argumenta Atenes. Segons l'opinió del govern grec, les propostes gregues formen un enfocament "totalment realista per a un acord immediat".

stats