Internacional 20/02/2015

L'exèrcit i els pro-russos s'acusen mútuament de violar l'alto el foc a Ucraïna

Donetsk anuncia un intercanvi de presoners per a demà

Efe
2 min
Un sacerdot resa en memòria de les víctimes de Maidan. ROMAN PILIPEY

KíevLes autoritats ucraïneses i els rebels pro-russos han tornat avui a acusar-se mútuament de noves violacions de l'alto el foc que va entrar en vigor diumenge passat a l'est d'Ucraïna i que s'ha complert en termes generals en la major part de la zona del conflicte.

Kíev ha denunciat 49 violacions de l'alto el foc per part dels separatistes en les 24 hores que van des de les sis del matí d'ahir dijous i les sis d'avui, la majoria d'elles als afores de ciutat de Donetsk, controlada pels separatistes.

Al seu torn, els rebels han acusat les forces ucraïneses de llançar 51 trets amb artilleria i míssils, i han assenyalat que la intensitat dels atacs "s'ha incrementat bruscament" en comparació amb la jornada anterior, que va ser tranquil·la.

"Les posicions de l'exèrcit de la (autoproclamada) República Popular de Donetsk a l'aeroport van ser atacades 23 vegades, incloses 12 amb artilleria", ha assegurat un portaveu del comandament militar dels revoltats, citat per l'agència russa Interfax.

L'Ajuntament de Donetsk ha informat de la mort d'una dona durant els atacs amb artilleria que va patir ahir la ciutat, encara que va precisar que "la situació a primera hora del matí a la ciutat és relativament tranquil·la".

En general, la intensitat de les hostilitats a l'est d'Ucraïna ha decaigut després de la rendició de les tropes ucraïneses a l'estratègica Debàltseve, on els combats es van prolongar durant diverses setmanes, fins i tot després de l'entrada en vigor de l'alto el foc.

Un any de Maidan

Els ciutadans de Kíev han commemorat aquesta nit el primer aniversari de la Revolució de Maidan, que va donar lloc a mesos de tensió i aldarulls. La plaça, rebatejada com la de la Independència, s'ha omplert d'una catifa de flors que han anat dipositant els ciutadans.

Les protestes es van iniciar quan el llavors president Víktor Ianokóvitx va voler aturar l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, en un intent de no allunyar-se de l'òrbita russa. En tan sols tres dies, van morir més d'un centenar de civils, la majoria el 20 de febrer del 2014.

stats