EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Internacional 04/12/2019

Multes de fins a 15.000 euros a Lisboa per servir el menjar en recipients plàstics

La ciutat portuguesa serà Capital Verda Europea l'any que ve

Ara
2 min
Lisboa pretén evitar aquesta postal amb fruita servida amb plàstics d'un sol us

BarcelonaLisboa ecologista i sense plàstics d’un sol ús. Podria ser el lema de la capital portuguesa, que a partir de l'1 de gener es convertirà en la Capital Verda Europea. L’Ajuntament s’ha pres seriosament el títol i, predicant amb l’exemple, acaba d’aprovar una normativa municipal que inclou la imposició de multes de fins a 15.000 euros per a qui faci servir recipients de plàstic no retornables als espais públics. La mesura pretén eliminar un dels materials més contaminants, que triguen més a desintegrar-se i que es reciclen menys. Precisament l’aprovació coincideix amb la presència a la ciutat de l’activista sueca Greta Thunberg, que ha volgut fer un petit descans a Lisboa i passejar pels seus “bonics carrers” abans d'anar cap a la COP 25 de Madrid.

El nou reglament estableix diferents multes. Per als ciutadans que siguin enxampats amb un got o un plat de plàstic no reutilitzable, les sancions variaran entre 150 i 1.500 euros, mentre que per a les empreses que no respectin la norma el càstig oscil·larà entre 1.000 i 15.000 euros. S’espera que ni restauradors ni turistes ni passejants optin a partir d’ara per menjar amb coberts de plàstic i ofereixin o exigeixin materials reutilitzables. Sense anar més lluny, les vaixelles convencionals de ceràmica o vidre que fa dècades que donen servei a les societats modernes.

La responsabilitat d’hotels, bars i restaurants també inclou l’obligació de mantenir netes i polides les voreres del seu establiment en un radi de dos metres. En cas que no es compleixi l’exigència de la inspecció municipal, la multa podrà arribar també fins a 1.500 euros.

La irrupció a les llistes de capitals de moda ha passat factura a la vella Lisboa. A banda de patir l’increment astronòmic del preu de l’habitatge, els residents es queixen que el turisme massiu s’ha traduït també en brutícia als carrers i places. L’Ajuntament, governat per una coalició de socialistes i el Bloc d’Esquerra, ja va establir multes de fins a 1.500 euros per a qui orini a la via pública, alimenti els coloms o llenci una burilla de cigarreta al carrer. Ara la ciutat espera ser un far de l’ecologisme urbà o un parc, amb la plantada de 20.000 arbres per inaugurar la capitalitat, el dia 12 de gener.

Lisboa s’avança i supera en exigència la directiva europea aprovada a mitjans d’aquest any al Parlament d’Estrasburg però que, segons les associacions ecologistes, fa curt i és poc ambiciosa. La norma europea pretén acabar amb els coberts de plàstic, les canyetes i els bastonets per a les orelles, però no fixa objectius ni tampoc preveu imposar multes, com sí que ha fet la capital portuguesa.

stats