Internacional 24/02/2015

Lituània recupera la mili obligatòria set any després d'abolir-la

La presidenta justifica la mesura per les "noves amenaces" a la seguretat nacional

Agències
1 min
Dalia Grybauskaite, a la seva arribada a una reunió a una cimera de la UE. ERIC VIDAL / REUTERS

VilniusLa presidenta lituana, Dalia Grybauskaite, ha anunciat avui la reintroducció de forma temporal del servei militar obligatori per tal d'"enfortir la capacitat defensiva" del país davant les "circumstàncies geopolítiques canviants" i les "noves amenaces" a la seguretat nacional.

Segons la cap de l'executiu, que ha fet aquest anunci després de la reunió del consell de defensa nacional a la capital, "l'actual context geopolític exigeix agilitzar el reforç de les forces armades", cosa que "s'ha de fer en els propers anys" .

Aquesta mesura, que estarà en vigor els pròxims cinc anys, s'aplicarà a 3.500 ciutadans lituans en edat de reclutament cada any, xifra que correspon al 1,7% de tots els potencials candidats. El període militar serà de nou mesos.

La mesura permetrà a Lituània "completar el reforç del seu exèrcit en 2015-2016, amb la finalitat de crear una reserva militar suficient per als propers mesos i garantir que els seus ciutadans estan preparats adequadament per defensar el seu país", ha subratllat. El servei militar obligatori va ser abolit a Lituània el 2008.

stats