Internacional 10/06/2020

Calen foc i després tiren a l'aigua una estàtua de Cristòfor Colom a Virgínia

Un altre Colom és decapitat a Boston, en una onada d'atacs a monuments considerats supremacistes

Ara
2 min
Estatua de Cristòfol Colom decapitada a Boston, Massachussetts.

BarcelonaL'onada global de protestes contra la mort de George Floyd i en solidaritat amb el moviment Black Lives Matter als Estats Units ha anat acompanyada d'una campanya per tombar estàtues que honoren militars i esclavistes en diversos punts del món. Una iniciativa que s'ha portat a terme a Anglaterra, però també a Bèlgica i, especialment, entre els activistes nord-americans, que continuen sortint al carrer. El cap de setmana passat, activistes a Richmond (Virgínia) van tombar l'estàtua del general confederat Williams Carter i aquesta nit han tirat a terra, han calat foc i després han tirat en un llac la de Cristòfor Colom. També a Boston, una estàtua de Colom ha estat decapitada per manifestants antiracisme.

Els manifestants van tirar a terra l'estàtua de Cristòfol a Richmond (Virgínia), la van embolcallar amb una bandera dels EUA i li van  calar foc, abans de llençar-la a l'aigua.

Així n'informen diversos mitjans, que aporten fotografies i vídeos de l'acte de protesta (com aquest de The Guardian). Segons informa el New York Post, prop d'un miler de persones es van concentrar ahir al Byrd Park de Richmond i, fent servir cordes, van tombar l'estàtua de Colom, que ja estava tacada amb grafiti, i finalment la van tirar al a l'aigua entre crits de "Tombeu-la, tombeu-la". Segons Newsweek, hi ha pancartes al lloc dels fets amb missatges com "Racisme, no t'enyorarem" o "Colom representa genocidi".

L'acció va tenir lloc el mateix dia que un jutge de Richmond va dictar una ordre que impedeix al governador de Virgínia, Ralph Northam, retirar una controvertida estàtua del general confederat Robert E. Lee en aquesta ciutat, tal com explica The New York Post. L'ordre, segons el rotatiu, impedeix l'eliminació de l'estàtua durant els propers deu dies i afirma que és d'interès públic. Per tant, demana que s'estudiï el cas a fons abans de procedir a tombar l'estàtua, tal com havia anunciat Northam el 4 de juny.

A Boston, a l'estat de Massachusetts, aquest dimecres també ha aparegut decapitada una estàtua de Cristòfor Colom, després que les protestes antiracistes de la ciutat li arranquessin el cap a la matinada. En els últims anys s'ha fet fort als Estats Units el moviment que denuncia Cristòfor Colom com un genocida dels pobles indígenes que habitaven el continent americà abans de la colonització que va portar el navegant genovès, que van acabar delmats i esclavitzats a mans dels europeus.

També a l'escalf del moviment Black Lives Matter, nascut al voltant de les protestes antiracistes a Ferguson el 2015 –motivades per una altra mort d'un jove negre desarmat, Michael Brown, a mans d'un policia blanc–, han crescut les crítiques contra els monuments que reten homenatge als personatges principals del Sud confederat i esclavista, com el general Robert E. Lee, que va dirigir les tropes sudistes –que defensaven l'esclavitud– en la guerra civil dels EUA (1861-1865).

L'onada d'indignació per la mort de Floyd ha renovat els arguments contra aquests monuments. Segons Northam, en declaracions a la CNN, a Virgínia se celebren "més commemoracions confederades que en qualsevol altre estat".

stats