Publicitat
Publicitat

El Suprem dels Estats Units prohibeix un transsexual a fer servir el lavabo de nois a l'escola

Els magistrats revisaran el cas però l'adolescent haurà de començar el curs "estigmatitzat", diu el seu advocat defensor 

Es diu Gavin Grimm i estudia en un institut de l'estat de Virgínia, a l'est dels Estats Units. D'aquí poques setmanes començarà el nou curs acadèmic, i Gavin, que va néixer en un cos de dona però es reconeix com a home, haurà de fer servir els lavabos de noies, després que el Tribunal Suprem del país li ha denegat fer servir el de nois almenys durant la primera meitat del curs. 

Aquesta és la primera vegada que l'Alt Tribunal es pronuncia sobre l'accés de les persones transgèneres als banys públics que coincideixen amb el seu sexe biològic. L'advocat de l'adolescent ha lamentat que el jove torni a passar pel tràngol de ser "estigmatitzat i aïllat" dels seus companys tan sols perquè es reconeix com un noi.

Grimm havia fet servir els lavabos de nois durant uns mesos del 2014, però la pressió dels progenitors dels alumnes de l'escola va fer replantejar la postura del centre, que ha rebut amb satisfacció la decisió del Suprem perquè, ha dit, s'ajusta a la seva resolució. 

La resolució judicial s'ha aprovat amb cinc vots a favor i tres en contra. El magistrat progressista Stephen Breyer s'ha afegit als seus col·legues conservadors per decantar el resultat i  "mantenir" així l''statu quo' fins que es pugui prendre una decisió definitiva sobre el cas que es preveu que no serà fins a mitjans de l'any vinent.

El pronunciament d'avui obre la porta al fet que l'Alt Tribunal doni resposta en els propers mesos sobre la qüestió de l'ús de banys per part dels transsexuals, que s'ha convertit en una batalla política al país.

Una qüestió d'estat per a Obama

Al maig, el govern dels EUA va enviar una directiva a totes les escoles públiques del país perquè permetessin als estudiants transgèneres triar el bany d'acord amb la seva identitat de gènere i va recordar que la discriminació per identitat sexual estava prohibida.

Una vintena d' estats liderats per Texas van interposar fa un mes una demanda contra aquesta directiva.

Una altra pugna en aquesta batalla es lliura a Carolina del Nord, que va aprovar a principis d'any una polèmica llei que prohibeix als transgèneres fer servir els banys que corresponguin a la seva identitat de gènere en els edificis públics. La norma, coneguda com la 'llei del lavabo' ha provocat protestes, campanyes de boicot de músics que s'han negat a actuar a l'estat i demandes judicials.