Internacional 28/12/2020

Llum verda dels Vint-i-set a l'acord comercial post-Brexit

Londres adverteix de possibles "moments accidentats" per a empreses i ciutadans del país després de l'1 gener

Quim Aranda
2 min
El primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen ahir.

LondresL'acord post-Brexit entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit ja està a punt de ser oficial. Els ambaixadors dels 27 estats membres han aprovat aquest dilluns per unanimitat les més de 1.200 pàgines del text i ara només falta, demà, la rúbrica per escrit del Consell Europeu –els caps de govern– i, posteriorment, el vistiplau del Parlament Europeu. L'1 de gener el pacte serà provisional per a la legislació comunitària, per tal evitar una situació de caos, i l'eurocambra el ratificarà al llarg del primer trimestre de l'any vinent. D'altra banda, aquest dimecres, amb tota seguretat, el Parlament de Westminster també aprovarà els ets i uts de la nova relació de Londres amb el bloc de Brussel·les.

El 24 de desembre, després de nou mesos d'agòniques negociacions, els caps negociadors de la UE, Michel Barnier, i del Regne Unit, David Frost, van aconseguir tancar l'acord sobre la futura relació comercial.

A partir d'ara, el Brexit dur que ha perseguit l'ala més extremista del Partit Conservador serà una realitat després de 47 anys d'una interrelació econòmica que ha evitat tota mena de friccions comercials a les fronteres.

Conscients del canvi de paradigma i dels problemes que es poden produir –si més no inicialment–, aquest dilluns el cap del gabinet de Boris Johnson, Michael Gove, ministre amb càrrec equivalent al de la presidència del govern espanyol, ha advertit dels possibles "moments accidentats" tant per a empreses com per als viatgers que, procedents del Regne Unit, vulguin entrar a la Unió Europea.

Encara que el pacte de lliure comerç signat per les dues parts implica que no s'aplicaran tarifes ni quotes de cap mena a l'intercanvi de béns, la sortida efectiva del Regne Unit del mercat únic de la UE i de la unió duanera obliga a molta més paperassa per exportar i importar productes manufacturats a les illes Britàniques.

Gove ha instat les empreses a assegurar-se que són coneixedores i que comprenen les noves normes, incloent-hi les diferents que s'apliquen al comerç amb Irlanda del Nord i que, a diferència de la Gran Bretanya, sí que té una relació plena amb el mercat únic comunitari per a mercaderies. També s'hi apliquen, a tots els ports nord-irlandesos, les normes duaneres de la UE.

Gove ha animat els viatgers a destinacions de la UE a partir de l'1 de gener a contractar una assegurança de viatge integral, consultar els càrrecs del seu proveïdor de telefonia mòbil i assegurar-se que almenys el seu passaport té una vigència de sis mesos.

stats