Internacional 23/05/2013

L'MI6 va pagar 155 milions d'euros en suborns per evitar que Franco entrés a la II Guerra Mundial

L'ambaixador britànic a Madrid temia que l'estat espanyol donés suport als alemanys, segons 'The Guardian'

Ara
1 min
Winston Churchill ha passat a la història com un orador poderós

BarcelonaEl servei britànic d'espionatge MI6 es va gastar 14 milions de dòlars –que en l'actualitat serien més de 155 milions d'euros– en suborns a militars espanyols, propietaris de vaixells i altres oficials per evitar que l'estat espanyol entrés a la Segona Guerra Mundial donant suport a Hitler. Així ho mostren documents desclassificats aquest dijous, segons 'The Guardian'.

L'ambaixador britànic a Madrid, Samuel Hoare, temia que el dictador espanyol abandonés la posició de neutralitat i entrés a la guerra al costat dels alemanys. "Podria ser perfectament que l'entrada d'Espanya a la guerra depengui de com de ràpid actuem" va assegurar Hoare en un telegrama a l'MI6.

El juny de 1940, l'ambaixador demanava al ministeri d'Afers Exteriors britànic un primer pagament d'un milió de dòlars: "Personalment, urgeixo a l'autoritat la concessió sense demora i, si hi ha dubtes, que es consulti el primer ministre". Finalment Winston Churchill va donar el seu consentiment perquè va escriure en el mateix document i en tinta roja que "sí".

Els diners es van transferir a través d'un compte suís a Nova York. Segons recull el diari anglès, Hoare va assegurar que els suborns provocaven que els que conspiraven per convèncer Franco d'entrar a la guerra fossin arrestats. En total s'arribarien a pagar 14 milions de dòlars, que serien 200 milions de dòlars en l'actualitat, 155 milions en euros.

stats