Internacional 02/07/2018

Localitzen amb vida els 12 nens i el seu entrenador perduts des de fa nou dies en una cova a Tailàndia

L'operació per treure'ls continua i es preveu complicada perquè hi haurà trams de busseig

Sònia Sánchez
4 min
Localitzen amb vida els 12 nens i el seu entrenador perduts des de fa nou dies en una cova a Tailàndia

BarcelonaNou dies després, el miracle va arribar. Però no va acabar el patiment. Als 12 nens d’un equip de futbol tailandès, d’entre 11 i 16 anys, i el seu entrenador de 25 els van trobar aquest dilluns a la tarda dins de la cova on van quedar atrapats el dissabte 23 de juny al nord de Tailàndia. Els van trobar vius, però molt dèbils després de nou dies atrapats. A les primeres imatges de vídeo gravades per les càmeres frontals de l’equip que va arribar fins on són i penjades al Facebook del Navy SEAL tailandès, hi surten asseguts sobre les roques d’una petita gruta, cansats, prims i una mica espantats, però somrients i cridant "Thank you!".

"Quants sou?", els deia des de l’aigua un dels bussejadors de l’equip de rescat, en anglès amb accent britànic. "Tretze", responien. "Perfecte! Ja venim, som els primers però ve molta gent", els deia. El primer que van preguntar els nois va ser quin dia era. "Dilluns; fa més d'una setmana i és dilluns, heu estat aquí deu dies", els responia el mateix home. "Sou molt forts!", els animava. Els nois deien que se sentien "feliços" de veure'ls i li preguntaven a l'home d'on era. "Del Regne Unit", responia, i després afegia: "Nosaltres també estem molt feliços".

Aconseguir treure’ls, tanmateix, es presentava llavors com una tasca tant o més difícil del que havia sigut trobar-los. Els equips de rescat –que han treballat a contrarellotge i sota una pluja gairebé constant els últims nou dies– intentaven fer-los arribar un equip mèdic i algun tipus d’hidratació abans d’iniciar l’operació. La sortida de la cova podria implicar algun tram de busseig complicat per a nois que no només no en són experts sinó que no estan en les millors condicions físiques per afrontar-ho.

Els equips de rescat que s'han desplegat al parc natural on es troba la cova.

"Necessitaran fluids per alimentar-se i entrar en calor. Possiblement han estat estirats quiets durant dies i les seves facultats sensorials no són les que haurien de ser, així que podrien no estar preparats per sortir almenys fins després de 12 hores", deia un expert en rescats d’aquest tipus a la CNN, Pat Moret, que advertia que fer-los bussejar un tram llarg per haver de sortir de la cova podria esdevenir "una experiència terrorífica" per a molts d’ells.

Els nens, d’un equip de futbol anomenat Wild Boars, havien explorat altres vegades la cova de Tham Luang, a la frontera nord de Tailàndia. El dissabte 23 de juny, després d’un partit, van decidir tornar-s’hi a endinsar, però les fortes pluges van inundar l’entrada de la cova, que va quedar bloquejada. Guàrdies de seguretat del parc nacional on és la cova van donar l’alerta en trobar algunes de les bicicletes encara lligades prop de l’entrada de la cova quan el parc ja havia tancat. Va arrencar llavors una tasca ingent de recerca i rescat que ha mantingut amb l'ai al cor tot el país, especialment les famílies dels nens instal·lades des del primer dia a prop de l’entrada de la cova, i que ha comptat amb l’ajuda d’equips experts en aquest tipus de rescats arribats des dels Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i la Xina.

La cova de Tham Luang és un sistema de fins a 10 quilòmetres de túnels subterranis que es poden convertir en un autèntic laberint. En l’època de pluges, que just arrenca al juliol, alguns dels ramals de la cova queden inundats. Dos dies després de la desaparició, els equips de rescat van quedar bloquejats per una nova inundació que els va barrar el pas. Amb equips de succió, els últims dies han bombejat fins a 150.000 litres d’aigua fora de la cova mentre buscaven entre la vegetació de la muntanya que cobreix la cova per si trobaven forats, anomenats xemeneies, per poder accedir-hi des de dalt. Finalment, aquest diumenge van aprofitar el bon temps per inspeccionar la branca nord de la cova amb l’esperança de trobar-los en una cornisa elevada coneguda com la platja de Pattaya. Els nois eren uns 400 metres cap a l’interior d’aquest punt, que havia quedat també submergit.

Una companya d'escola dels nens atrapats en una cova a Tailàndia mostra la fotografia d'un d'ells.

A fora, les seves famílies esclataven d’alegria amb la bona notícia. El governador de la província de Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, va ser qui va anunciar que s’havien trobat els nois "amb signes d’estar vius". "Els hem trobat sans i estalvis però l’operació no ha acabat", va dir en directe per televisió. Va explicar que el primer que havien fet havia sigut enviar-los equips mèdics. Els equips de rescat havien instal·lat cordes al llarg de l’estret passatge que conduïa fins als nens i havien distribuït dipòsits d’oxigen al llarg del trajecte per poder avançar sense haver de carregar-los.

"Intentar treure nois que no són bussejadors de la cova és una de les situacions més perilloses possibles, inclús si els trams de busseig són fàcils. I això també planteja un altre problema: si els trams són difícils, llavors portar-los subministraments també serà difícil, però el risc d’extreure’ls bussejant també és enorme", deia a AP Anmar Mirza, el cap de la força de rescat dels EUA que participa en la missió.

stats