Internacional 07/07/2015

Londres recorda els 10 anys dels atemptats suïcides que van deixar 52 morts a la ciutat

El primer ministre britànic participa a l'homenatge en record de les víctimes del 7 de juliol de 2005 i avisa que "l'amenaça terrorista continua sent real i mortal"

Efe
2 min
Boris Johnson i David Cameron a l'acte de record del 7-J / EFE

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, i l'alcalde de Londres, Boris Johnson, han presidit aquest dimarts a Hyde Park la primera cerimònia que recorda el desè aniversari dels atemptats contra aquesta capital, en què van morir 52 persones. Cameron i Johnson han dipositat ofrenes florals davant el monument construït al cèntric Hyde Park per homenatjar els morts en els atacs, perpetrats contra tres trens del metro i un autobús a la plaça Tavistock, prop del Museu Britànic.

El monument consisteix en 52 senzills pilars d'acer que representen a cadascuna de les víctimes mortals i en ells estan gravats els seus noms i l'hora en què es va produir l'explosió en què van perdre la vida el 7 de juliol del 2005. Els dos polítics conservadors, vestits de dol, han caminat entre aquests pilars abans de dipositar les flors sobre la placa construïda al costat d'aquest monument i que explica els esdeveniments que van tenir lloc fa deu anys, quan el laborista Tony Blair era al poder (1997 -2007).

Abans del primer acte d'avui, Boris Johnson ha dit que els terroristes del 7-J van "fracassar en el seu objectiu i no van poder de cap manera canviar el fonamental de Londres i el que fa que aquesta ciutat sigui magnífica". "Crec que molta gent diria que Londres s'ha tornat més cosmopolita", ha afegit Johnson als mitjans locals.

Amb motiu dels actes d'avui al Regne Unit, entre ells un servei religiós a la catedral de Sant Pau, David Cameron ha deixat clar que després dels atemptats del 7-J "l'amenaça terrorista continua sent real i mortal". I així ho demostra, ha dit, l'atemptat de fa uns dies a Tunísia, en què van morir 30 britànics.

El 7 de juliol del 2005, a primer ahora del matí, tres bombes van esclatar de forma gairebé simultània en diversos trens del metro de Londres, just quan Blair es reunia amb el llavors president dels EUA, George W. Bush, a Gleneagles (Escòcia), durant la cimera del llavors Grup dels Vuit (G8, els set països més rics i Rússia). Una hora després, un altre artefacte va esclatar en un autobús de la línia 30 a Tavistock.

Els quatre terroristes suïcides del 7-J -Mohammed Sidique Khan, de 30 anys; Shehzad Tanweer, de 22; Hasib Hussein, de 18, i Germaine Lindsay, de 19- van fer detonar les bombes que portaven amagades en les seves motxilles a les estacions de metro de Kings Cross, Liverpool Street i Edgware Road, i a l'autobús. Això va obligar a suspendre momentàniament tota la xarxa del metro i a tancar l'accés al centre de la capital britànica.

stats