Internacional 13/06/2019

Londres signa l'ordre d'extradició de Julian Assange als Estats Units

El fundador de Wikileaks compareixerà demà davant dels tribunals en la primera vista del procés

Quim Aranda
2 min
Julian Assange / DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

LondresEl ministre de l'Interior britànic i candidat a primer ministre, Sajid Javid, ha revelat aquest matí de dijous que ahir dimecres va signar la sol·licitud perquè Julian Assange, el fundador de Wikileaks, sigui extradit als Estats Units, on s'enfrontarà a diferents càrrecs per pirateria informàtica i per divulgació de secrets d'estat. Assange va ser detingut l'11 d'abril a l'interior de l'ambaixada de l'Equador al Regne Unit, on es refugiava des del 2012.

Javid ha confirmat la signatura de l'ordre en el decurs d'una entrevista en el programa de BBC Radio 4 'Today': "[Assange] està de forma justa entre reixes. Hi ha una sol·licitud d'extradició dels Estats Units que demà [per aquest divendres] és veurà davant del tribunals. Però ahir vaig signar l’ordre d’extradició i la vaig certificar, i això estarà davant del tribunal demà".

Actualment Assange compleix una condemna de 50 setmanes de presó per haver-se saltat la llibertat condicional de què gaudia i haver-se refugiat a l'ambaixada de l'Equador al Regne Unit mentre es veia el procés d'extradició a Suècia, on se l'acusava d'un delicte de violació i d'un altre d'abusos deshonestos, que suposadament hauria comés l'agost del 2010. Assange s'hi va refugiar perquè, justament, temia que l'enviament a Suècia fos un pas previ a una posterior extradició als Estats Units.

La decisió de Javid obre el camí perquè els tribunals britànics finalment facin realitat els pitjors temors d'Assange. Als Estats Units Assange haurà de fer front a una acusació de 18 càrrecs en total. La demanda d'extradició va ser emesa pel departament de Justícia, i inclou diferents presumptes delictes d'espionatge.

La detenció d'Assange a l'ambaixada va ser possible no només per la retirada de la protecció diplomàtica, sinó, també, per la demanda d'extradició formulada per Washington al novembre. Llavors, però, Assange només s'enfrontava a un càrrec de pirateria informàtica, que té una pena de cinc anys. Amb posterioritat, a finals de maig, s'han afegit 17 càrrecs més. En total, l'activista australià, de 47 anys, pot enfrontar-se a una pena de 175 anys de reclusió.

Javid, però, ha admès que la decisió última correspondrà als tribunals: "És una decisió final per als tribunals. Però hi ha un paper molt important d'aquest ministeri, i vull que es faci justícia en tot moment, i és que la sol·licitud sigui legítima. Així que la vaig haver de signar, però la decisió final, insisteixo, és ara dels tribunals".

Assange hauria d'haver comparegut en la primera vista del procés d'extradició als Estats Units a finals de maig, però el seu estat de salut l'hi va impedir. El fundador de Wikileaks compareixerà demà per videoconferència des de la presó de Belmarsh. A hores d'ara no es té notícia de cap suspensió per causa de la seva salut. El procés judicial de l'extradició es pot allargar un mínim d'un any i mig.

stats