Internacional 06/10/2016

L'ONU alerta que Alep es pot convertir en una nova Srebrenica o en Ruanda

En dos mesos pot passar que la ciutat quedi destruïda del tot, ha alertat l'enviat especial de les Nacions Unides per a Síria

Efe
2 min
Imatge de la destrucció a Alep, amb un improvisat cementiri en primer pla.

GinebraL'ONU ha elevat considerablement el to aquest dijous i ha alertat al règim sirià de Baixar al-Assad i a Rússia que si continuen amb els bombardejos indiscriminats a Alep, la ciutat quedarà destruïda en poc més de dos mesos i es convertirà en un altre símbol d'un genocidi.

L'encarregat de fer aquesta advertència ha estat l'enviat especial de les Nacions Unides per a Síria, Staffan de Mistura, que ha alertat davant la premsa de les conseqüències devastadores que l'ofensiva militar siriano-russa està tenint sobre el terreny.

Síria, de la revolta al guerra globalEl passat 22 de setembre les forces governamentals sirianes, amb el suport de l'aviació russa, van començar una ofensiva militar contra l'est de la ciutat d'Alep –la més important del nord del país– en un intent de recuperar el control d'aquest bastió rebel.

Segons les dades que De Mistura ha aportat aquest dijous, en aquests quinze dies 376 civils han perdut la vida, un terç d'ells nens, i 1.266 persones han resultat ferides. L'ONU estima que al costat oriental d'Alep malviuen unes 276.000 persones.

Camí d'una destrucció total

"En nom de l'ONU he de dir que la meva obligació és advertir del que està passant, explicar el que passarà si el nivell de destrucció continua, si no hi ha un gran canvi: Alep, o almenys la part oriental d'Alep quedarà totalment destruïda en dos mesos o dos mesos i mig ", ha assegurat.

"Si l'ofensiva continua, milers de civils sirians moriran, milers més resultaran ferits, i centenars de milers es convertiran en refugiats", ha afegit.

Per a l'ONU, aquesta massacre significaria que un cop més el món assistiria impotent i en temps real a un genocidi, tot i que el diplomàtic no ha usat específicament aquest terme.

"L'única cosa que no podem ser és passius, resignar-nos a una altra Srebrenica, a una altra Ruanda, una possibilitat que tristament som capaços de reconèixer davant de nosaltres", ha subratllat.

El 1994 més d'un milió de ruandesos d'ètnia tutsi van morir assassinats pels seus conciutadans d'ètnia hutu, i un any després més de 8.000 homes i nois bosnians van ser assassinats a la localitat de Srebrenica per les milícies serbobosnianes.

Tots dos són considerats els dos casos més recents de genocidi.

"Els pregunto a Síria i a Rússia si realment pretenen continuar amb el nivell de destrucció en la seva ofensiva a Alep, perquè a aquest pas destruiran tota la ciutat, amb el suposat objectiu d'acabar amb mil jihadistes del Front Al-Nusra", ha qüestionat.

El mediador ha advertit que si Damasc i Moscou no canvien d'estratègia "la història els jutjarà per no haver aprofitat l'oportunitat d'evitar la destrucció d'una ciutat sencera".

stats